Háborúznak a londoni ingyenes lapok

2007.05.16. 12:55
Magánnyomozókkal, titkos felvételekkel harcol egymás ellen két londoni ingyenes napilap, azzal vádolva egymást, hogy a példányszám növelése érdekében lapok ezreit dobják a szemétbe.

Élesedik a harc a londoni ingyenesnapilap-piacon: a tavaly szeptemberben indított London Lite (LL) és a London Paper (LP) kölcsönösen egymást vádolja azzal, hogy a példányszám növelése érdekében lapok ezreit dobják a szemétbe. Az LL a napokban videót küldött a médiavásárló társaságoknak, amelyen az látható, ahogy a terjesztők 2900 darab LP-t gyömöszölnek be egy szemeteskonténerbe.

A rivális közölte: a bűnösöket felelősségre vonta – de hozzátette: fényképekkel tudja igazolni, hogy hasonló akciók az LL-nél is előfordulnak. Az LL, amely vetélytársa eljárását fényes nappal végrehajtott rablásnak nyilvánította, egy magánnyomozót (aki korábban a Scotland Yardnál is dolgozott) bízott meg azzal, hogy derítsen fényt az LP sötét ügyleteire.

A háború természetesen a hirdetőkért folyik, a tarifákat ugyanis a példányszámok szerint állapítják meg. Az olvasottság megbízhatóbb összehasonlítási alapot jelenthetne, ilyen adatok azonban – mivel a két ingyenes lap még csak néhány hónapja van piacon – egyelőre nem állnak rendelkezésre. (A bizonytalanságok miatt az elemzők szerint akár az is előfordulhat, hogy ezer olvasó eléréséért az ingyenes napilapokban többet kell fizetni, mint a hagyományos tabloidokban, például a Sunban.)

Az LL-t a Daily Mail és az Evening Standard kiadójaként ismert Associated Newspapers, az LP-t a jelenleg a Wall Street Journal tulajdonosait környékező Rupert Murdoch cége, a News Corp. jegyzi, amely a brit piacon – többek között – a Sun és a Times kiadójaként van jelen. Európában jelenleg összesen több mint 26 millió példányban jelennek meg ingyenes napilapok. A verseny nem csupán Nagy-Britanniában élesedik: a dán piacon versengő öt lap közül az egyik áprilisban szűnt meg.