Meghalt a kandi kamera császára

2008.01.31. 10:41
A lenyűgöző általános műveltségéről híres Jeremy Beadle számos kvízshow műsorvezetője volt, a brit média kultuszfigurája, a világ pedig azért szereti, mert az ő nevéhez fűződik minden idők leghosszabb ideig futó kandi kamerás műsora. Beadle 59 éves korában hunyt el.

A Beadle’s About műsor tíz éven át futott, 1987-től 1996-ig, a legklasszikusabb tréfa pedig az volt benne, hogy valakinek a kocsiját kicserélték egy teljesen ugyanolyanra, majd a szeme láttára széttörték/felrobbantották/ledózerolták, miközben az egészet rejtett kamerával vették. Ha az alany már eléggé feldúlt volt, előlépett Beadle egy mikrofonnal, majd jött a hahota. De a lehúzott slicc helyzetkomikumát középpontba helyező klasszikus poénok is előfordultak a show-ban (lásd a videót).

A tréfák miatt sokan nem szerették Beadle-t, de a műsort népszerűségének csúcsán 15 millióan nézték, a Beadle’s About minden idők legsikeresebb kandi kamerás műsora volt, és nálunk is bemutatták. A műsorvezető emellett legendás volt hatalmas általános műveltségéről, számos kvízműsort vezetett, köztük kifejezetten nehezeket is, sok könyvet jelentetett meg közismert, illetve kevésbé közismert tényekkel, érdekességekkel. Most ősszel is három könyve jelent meg.

Jeremy Beadle jobb keze egy igen ritka születési rendellenesség, úgynevezett Poland-szindróma miatt megállt a növekedésben, amiből később többen viccet is csináltak a brit médiában. Médiakarrierjét a hetvenes években kezdte rádiós műsorokban, már akkor felfigyeltek műveltségére és remek tréfáira. Országszerte a nyolcvanas években vált ismertté Game For Laugh című a kandi kamerás tréfákat és a kvízt egyesítő műsorával. 2005-ben, 10 hónappal azután diagnosztizálták nála a leukémiát, hogy eltávolítottak egy tumort a veséjéből. Beadle 59 éves korában halt meg tüdőgyulladásban.