Online támad az aranybiznisz Uhrin Benedekje

2006.01.19. 11:10
A vállalkozó, aki a reklám minden szabályát egyszerre hágja át hirdetéseiben, honlapot indított. Mahir Cagri, Uhrin Benedek, Stan és Pan? Mindegy.
Vajon Klapka György alanyi performer, a posztmodern média kritikusa? Vagy szimplán csak szerencsés balek, az aranybiznisz Uhrin Benedekje, akinek valamiért bejött?

Rögtönzött szerkesztőségi médiateoretikai-filozófiai kerekasztal-beszélgetésünkön sem tudtuk eldönteni, hogy a Vámház körút kilenc-mantrájával médiaikonná vált Klapka György tudja-e, hogy vicces, amit csinál. És hogy miért.

Üdvözlöm a honlapomon

#alt# Megpillantva az aranykereskedő vadiúj honlapját, az aranyember.hu-t, a kérdések olyan feleslegessé váltak, mintha azt firtatnánk, valóban illúzió-e a lét, vagy hogy a politikusok komolyan gondolják-e azokat, amiket mondanak. Mindegy, a lényeg, ami a szemünk előtt van.

Az Aranyember.hu-n személyesen Klapka György köszönti a látogatót. Ahogy keménykalapban begyalogol a fehérszínű, kiterjedés nélküli térbe, majd nehézkes mozdulattal kalapot emel az ismeretlen internetező előtt, kulturális hivatkozások tömegét idézi egyszerre. Tau bácsi, Chaplin, Stan és Pan mellett beugrott a magyar reklám hőskorának zsigeri dadaizmusát megteremtő Müszi is.

Az Üdvözlöm a honlapomon felirat azonban már túl erős, nyilvánvalóan stílusparódiával van dolgunk, állapítottuk meg. Aztán meggondolatlanul kattintottunk egyet, és újra a fogódzkodók nélküli térbe katapultálódtunk. Innentől kezdve bátorságunk a jelenség dokumentálásáig terjedt.

Bálnáknak nem

Klapka György a fehér tér egy résén keresztül átdobja kalapját egy másik dimenzióba, majd a másik dimenzióban tartózkodó segítőjétől fehér lapot kap. Klapka György maga elé tartja a fehér lapot és mosolyog, mint aki megivott egy nagyfröccsöt, de nem mutatta ki a szonda. "Tisztelt Látogatóm megkísértheti a szerencséjét a Kvíz menüpont alatt. A kérdéseimre adott helyes válaszadók között Súlyos Arany Nyereményt sorsolunk ki. Súlyos, mivel a nyertes megnyeri a saját súlyát aranyban, tehát annyi gramm aranyat vihet, amennyi kg a testsúlya. Előre közlöm, elefántok és bálnák nem játszhatnak, csak emberek."

Később a misztikus fehér lap szerepet kap: oda írta fel az ügyes grafikus, hogy éppen melyik menüpontnál járunk.

Miközben Klapka György forgatja a papírlapot, mint az állatkerti staniclit, végigsuhanunk a teljes Vámházkörút 9-univerzumon. Az egyik ponton az üzletember túlvilági hangon kvízelésre buzdítja a látogatót, nem zavartatva magát attól, hogy teste arannyá lassan arannyá válik. A következő oldalon a saját magáról szóló könyvbe olvashatunk bele, sőt, később megtekinthetjük az "Uram! Ne a nőt, az ékszert nézze!" című, a reklámfilm-készítés minden szabályát egyszerre áthágó klipet is.

Lerántjuk a leplet, majd feladjuk

A webcam menü alatt bepillanthatunk az üzletbe, ahol egy kalapos és egy cekkeres asszony börleszkfilmes gyorsításban ékszereket néztek, majd vásárlás nélkül távoztak. Egy másik kameraállásból láthattuk az alkalmazottat, amint egy belógó cipővel társalgott, aztán további dolgozók vad járkálásba kezdtek. Az ötös kamerát beállító munkás kedvenc filmje az Egészséges erotika lehetett, így itt egy öltözőfüggöny résén keresztül figyelhettük az eladónők szöszmötölését, míg az egyik meg nem igazította a drapériát.

Gyermeki izgalmunk, hogy megleshetjük a Vámház körút 9. féltett titkait, csak akkor hagyott alább, amikor kiderült, kamu az egész, és előre felvett jeleneteket láthatunk, újra meg újra.

Kimerülve annyit szűrtünk le, Klapka Györgyből lehetett volna féktelen lakomákat rendező, római császár Kapri szigetén, abszurd humorista a Monty Pythonnál, vagy autónepper Szabolcsban. Kérjük, kapcsolják ki a számítógépeiket.