Elintézni Tibi bácsit

2004.04.26. 08:58 Módosítva: 2004.04.26. 07:56

Igen, igen, Dévényi Tibor műsora magas és régi labda, és a helyére is kerül majd, de előbb némi előrebocsátandók. Türelem.

Szokták mondogatni, hogy véleményből az elfogulatlan és előítélettől mentes a legjobb. Ez a helyzet most nem áll fenn sajna, Dévényi Tiborhoz jól fejlett előítélettel állok hozzá. De meg tudom magyarázni.

Kéne még egy T betűs káder, és akkor meg lehetne csinálni megint a három T kultúrpolitikáját.

Azzal kezdődik a történet, hogy 2002 áprilisában Tibi bácsi hirtelen megjelent a képernyőn, mégpedig az RTL Klub választási debilműsorában, mint az MSZP vezérszurkolója. Aztán egy hónapra rá a majálison láttam viszont, ahol Kovács László győzelemittas hörgéséhez tercelt, de már akkor érthető volt a sorok közt a dünnyögése, hogy "minél előbb teljesítsd a kívánságomat". Rajzolódik a pályaív, ugye? És bizony júniusban már be is rúgtat az ifjúsági miniszterhez, hóna alatt átizzadt tervekkel, hogy ő országos kívánsághálózatot szeretne szervezni rengeteg közpénzből. Jánosi György pedig rábólintott bambán, de először is felvette Kucu bácsit tanácsadónak, amiből lett is jó nagy ribillió. Végül aztán elaltatták a Xénia-láz felélesztésének öngyilkos terveit, majd a miniszteri székbe is egy Jánosinál rafináltabb alak került. Gyurcsány Ferencnél már valószínűleg nem, vagy hiába próbálkozott a vén csataló. De azért nem dobta sutba az álmait, nem ám, csak méretre szabta, és addig-addig férgelődött, amíg tényleg elintézte: lett műsora a Magyar Televízióban. Hol máshol, ugyebár. Hol máshol volna szükség egy újkorában is alkalmatlan balfékre, aki egész életében nem tanult meg mást, mint hogy néhány tőmondatba sem foglalt jelzőt beleordítson a nézőtérbe? Hova máshova lehet bekvártélyozni a megbízható párthaknistákat? Hol nem számít, ha a kutya se kíváncsi a produkcióra? Hát mi másért tartjuk fent a közszolgálati tévét? Azért, hogy a Kucu bácsiknak legyen hol melegedniük.

Na szóval elkészült végre a műsor, kapott ügyes és találó címet is, igazi pedofil fíling: Tibi bácsi elintézi. Kapott még ügyesebb emblémát: egy jó nagy T betűt - úgy látszik, ez a belső kódja a hátszélnek. (Jelent zsákutcát is, most szólok.) Kéne még egy T betűs káder, és akkor meg lehetne csinálni megint a három T kultúrpolitikáját. Kapott továbbá három hostesst, de idézzük a művész saját szavait: "Tibi bácsi kicsit megöregedett, ezért magamhoz veszek három tündérkét, akik segítenek teljesíteni a vágyakat."

Hát van ilyen, bár számlát adni róla egy közintézménynek elég merész.

ez lenne akkor, ha nem lett volna rendszerváltás

De félre a tréfát. Ilyen bénán előadott, előre betanult dialógusokat utoljára akkor láttunk, amikor még ment ennek a műsornak az előzménye. A tévétörténeti középkorban. Aztán az sem mindennapos ma már, hogy a műsorvezető minden helyszínen jelmezt ölt, és megjelenik a háttérben; így például a Heim Pál kórházban konkrétan sztetoszkóppal és fehér köpenyben, meg azzal az idült cukrosbácsi-vigyorral a széles fején neki. Volt továbbá táncverseny is, tehát három szerencsés fejenként fél percig ugrabugrálhatott Zoltán Erika tánciskolájának egyébként minimum aggályosan elhelyezett reklámjában. És egyáltalán, kinek szól ez a műsor? Gyerekeknek? Tetszett mostanában gyereket látni? Beszélni velük? Megkérdezni valamit csak úgy spontán, papír nélkül? Ja meg hogy a gyerekekkel együtt tévéző felnőtteknek is szól. Aha. És ahhoz elég három kurvának öltöztetett nő?

Baromi nehéz ám végignézni egy ilyen szemétrakást. És nagyon kellemetlen gondolatokat ébreszt. Az járt a fejemben végig, hogy ez lenne akkor, ha nem lett volna rendszerváltás. Szovjethatalom plusz techno. Aztán mindig eszembe jutott, hogy de volt. Viszont akkor... és ezt így hogy? - kérdezné Tornóczky Anita.

Van ám tanulsága a mesének, de az már benne van. A kampányhaknik után azonnal ki kell fizetni az effajta hiénákat, és nem ígéretekkel. Nesze, itt a száz rugó, és most tűnés. Sokkal többe kerül betartani azokat az ígéreteket. Ráadásul ütköznek más ígéretekkel: most teljes joggal gondolhatjuk újra és még mindig, hogy a Magyar Televízió elárasztása lojális salakkal törvényszerű és elkerülhetetlen. Ami egyébként alighanem így igaz. Ceterum censeo: szüntessük meg a Magyar Televíziót. De addig is intézze el valaki Tibi bácsit.