Emma
-2 °C
6 °C

Egymilliárdba került a Kórház a város szélén folytatása

2008.01.08. 10:40
A cseh gyártók ismét hatalmas sikerre számítanak, a húsz évvel később készült második szériát ugyanis a cseh felnőttek 77 százaléka látta.

Százmillió koronába (közel egymilliárd forintba) került a Kórház a város szélén című cseh televíziós filmsorozat harmadik ciklusa, amelyet várhatóan októberben tűz műsorára a közszolgálatai Cseh Televízió .

"A Kórház harmadik ciklusa 13 részből áll, s ami a költségeket illeti, ez lesz a Cseh Televízió eddigi legdrágább projektje" - mondta újságíróknak Jaroslav Kucera, a televízió főproducere hétfőn Prágában, amikor ismertette a CT szórakoztató műsorainak idei terveit.

A Kórház a város szélén című filmsorozat, amelyet Jaroslav Dietl írt és rendezett, a kommunista éra legsikeresebb televíziós sorozata volt Csehszlovákiában a 70-80-as években, és Magyarországon is nagy népszerűséget szerzett.

A sorozat 13-részes második ciklusát - Húsz év múlva címkiegészítéssel - 2003 őszén vetítette a Cseh Televízió. Egy-egy részt átlagban 3,23 millió néző látott, az első és az utolsó rész pedig nézői csúcsot döntött: az első részt 3,96 millió, míg az utolsót 3,60 millió ember látta.

Blazej doktor és Cenková doktornő

"A cseh televíziók újkori történetében ez volt a legnézettebb filmsorozat, amelyet több mint egy tucat külföldi televízió is levetített" - jegyezte meg Kucera. Magyarországon az RTL Klub vetítette a második évadot.

Ennél többen - 4,2 millióan - csak a Kolja című Oscar-díjas cseh film 1998 januári tévépremierjére, valamint a naganói téli olimpia jégkorongdöntőjének cseh aranyérmet hozó harmadik harmadára voltak kíváncsiak. A kimutatás szerint a sorozat első részét a felnőtt cseh tévézők 77 százaléka nézte, a további részeit pedig átlagban a tévézők 60-65 százaléka látta. Érdekesség, hogy a sorozat iránt rendkívüli érdeklődést tanúsítottak a magasabb műveltségű és iskolai végzettségű nézők. A második ciklus 75 millió koronába került, s a nem hivatalos információk szerint már az eladott reklámidőkből is bőven megtérült.

A kórházi sorozat harmadik ciklusát tavaly tavasszal és nyáron forgatták, s szintén 13 részből fog állni. A harmadik ciklus forgatókönyvét Lucie Konásová írta, producere Borek Severa. "A régi sorozat több kulcsszereplője - például Blazej doktor (Josef Abrhám) és Cenková doktornő (Eliska Balzerová) - újra szerepet kap, míg mások már nem. Így már nem találkozunk a rendkívül népszerű Sova doktorral (Ladislav Chudík) vagy Penkavová (Iva Janzurová) főnővérrel. A szereplők sora is jelentősen megújul, és előtérbe kerülnek a nők" - jelentette ki Konásová. Szerinte a harmadik ciklus dinamikusabb, mozgékonyabb az első kettőnél, és úgy véli, hogy nagyobb mértékben a fiatal generációkat is megfoghatná, érdekelhetné.

A tartalomból nem kívánt elárulni semmiféle részletet, csupán annyit jegyzett meg, hogy az események a legutóbbi években játszódnak. A Bor nevű kisváros kórházának eseményein kívül újra lesz benne különféle családi kapcsolat, szerelem, botrány. Blazej doktor a filmben továbbra is kórházigazgató, a sebészetet főorvosként Cenková vezeti, és Amerikából visszatér a jégkorongozó Rezek, Cenková egykori nagy szerelme. "A sorozatban egy valódi, igazi műtétből is részleteket láthatnak majd a nézők" - árult el végül mégiscsak valamit a forgatókönyv írója.