Újra Gazsó L. Ferenc a Magyar Hírlap főszerkesztője

2006.11.13. 17:05
1996 és '98 között már volt főszerkesztő az MTV-től érkező szakember. A Magyar Hírlap újabb lépést tett, hogy jobbközép napilap lehessen.
Tíz év után újra Gazsó L. Ferenc lesz a Magyar Hírlap főszerkesztője; szerdán kezdi a munkát - közölte a napilap az MTI-vel hétfőn.

"November 15-től új főszerkesztő, Gazsó L. Ferenc vezeti a Magyar Hírlap szerkesztőségét. A Magyar Televíziótól érkező Gazsó a Magyar Hírlapot már főszerkesztette 1996 és 1998 között" - áll Krecz Tibor vezérigazgató tájékoztatásában.

Széles Gábor, a napilap többségi tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott az MTI megkeresésére, hogy az elmúlt egy évben mintegy tizedével nőtt az újság példányszáma, a váltással ezt a folyamatot kívánják gyorsítani, valamint csökkenteni a még most is jelentős veszteségeket.

Meg nem erősített információink szerint az újság szakmaivezető-váltásának hátterében az áll, hogy Szombathy Pál egykori főszerkesztő nem volt hajlandó kirúgni a Magyar Hírlap három befolyásos veteránját, bár a tulajdonos Széles Gábor erre adott utasítást. Tudomásunk szerint Popovics Gizella főszerkesztő-helyettest, illetve két meghatározó publicistát, R. Székely Julianna és Szále László főmunkatársat kellett volna felmentenie Szombathynak. Őket Szombathy múlt hét keddi felmentése után ki is rúgták. Az érintett újságírókat a szakmai közvélemény egyértelműen a baloldali-balliberális táborba sorolja, míg a laptulajdonos Széles Gábor moderált jobbos hírében áll.

Széles Gáborhoz közel álló források szerint azonban nem politikailag motivált tisztogatás áldozata lett Szombathy Pál, a Magyar Hírlap főszerkesztője, hanem meg akartak szabadulni a stagnáló újság jól fizetett "vízfejétől". Az ellenoldal szerint mégis sikerült három balos újságírót kirúgni.