Árpád
-2 °C
4 °C

Kedd után kábelen és interneten ad a Tilos Rádió

2000.08.25. 20:08
Csaknem egymillió forint gyűlt eddig össze a hétfőn kezdődött és keddig tartó Tilos Maratonon. Az évente megrendezett akció a rádió legjelentősebb pénzszerzési forrása, illetve egy olyan közönségtalálkozó, ahol a műsorok aznapi készítőivel találkozhatnak a hallgatók, ezúttal a Ráday utcai Castro bisztróban. A Tilos egyébként augusztus 29-én éjfélig sugározza műsorait az FM98-as megahertzen, miután a pályázaton nem ők nyertek. Ezt követően az interneten, illetve néhány budapesti kábelhálózaton lesz hallgatható a rádió napi 12 órásról, 24 órásra bővülő adása.
Hol fogható a Tilos kábelen?
 • az I. kerület 30%-a (év végiéig a teljes kerület a Várnegyed kivételével)
 • a VII. kerület külsõ része (év végéig a teljes kerület)
 • a VIII. kerület egésze
 • a XI. kerületben a Kelenföldi Pályaudvar környéke (a lakótelepi részeket az év végéig érjük el)
 • a XIII. kerület fele (az év végéig a teljes kerület)
 • Nem kapott frekvenciát a Tilos Rádió, így augusztus 29-én éjfélkor befejeződik időlegesen az adás földi sugárzása. Az eddig a Tilos, a Civil és Fiksz rádiók által használt hullámhosszon ugyanis a Civil és a Fiksz rádió indíthat 24 órás adást. A Tilos ezt követően hozzávetőlegesen háromszázezer budapesti háztartásban lesz fogható kábelen, illetve az interneten is sugározzák majd a 12 órásról 24 órásra bővülő adást. Weyer Balázs, a rádió kuratóriumi tagja az Indexet arról tájékoztatta: újrapályáznak a ki nem osztott non-profit frekvenciák elnyeréséért, de legalább tavaszig nem lesz földi sugárzása a Tilosnak.

  A frekvenciapályázat
  Február óta dós az Országos Rádió és Televízió Testület a ki nem osztott frekvenciák újrapályáztatásával. Mint ismeretes többek között a 88,9-es megahertzes frekvencia leendő használójáról nem sikerült megegyeznie az ORTT-ben helyet foglaló pártdelegáltaknak.

  Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök az Indexnek korábban azzal magyarázta a késlekedést, hogy a pályázati kiírásoknak a Művelődési Közlönyben kell megjelenniük, ez pedig mulasztásos törvénysértések sorozatát eredményezi, a több hónapos átfutási idő miatt. A ki nem osztott budapesti frekvenciák pályázattervezetét például már a februári döntés napján újra kiírták, ennek ellenére csupán június közepén jelent meg a dokumentáció. Ha októberben megjelenik a pályázat, és azon nyer a Tilos, akkoris legkorábban tavasszal lehet újra földi frekvenciájuk.

  Az átállás miatt előrehozták a rádió legnagyobb pénz szerzési akcióját, a Tilos Maratont. A Kinicsi utca és Ráday utca sarkán lévő Castro Bisztróban hétfő óta az aznapi műsorok készítői várják a hallgatókat. Az előző években néhány millió forintot jövdelmező akcióra azért van szükség, hogy a non-profit adó reklámok sugárzása nélkül készíthesse műsorait. Az idei marton különösen fontos a Tilos Rádió számára, miután a kábeles sugárzásra történő átállás jelentős anyagi erőforrásokat igényel, ráadásul éppen az átállás idején költözik a rádió új helyére, a Blue Box Moziba. Az idei - előrehozott - maratonon a hallgatók a mellet, hogy találkozhatnak kedvenceikkel, tájékoztatást kapnak arról is: az átállás után, hol és hogyan hallgathatják kedvenc adójukat.

  A Tilos Rádió honlapján olvasható tájékoztatás szerint a modernebb hi-fi berendezésekkel oly módon hallgatható majd kábelen az adás, hogy ugyanolyan csatlakozót kell a rádióba helyezni, mint a televízióba. A lakások többségében azonban csak egy kábelcsatlakozó van, éppen ezért a Tilos Maratonon kábelelosztókat is be lehet szerezni, hozzávetőlegesen 1500 forintos áron.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?