Piruetteznek-e a meg nem értett vájárok?

2006.09.28. 11:33

A Megasztár bebizonyította, hogy Magyarországon tömegek énekelnek otthon, a fürdőszobában, vagy a tükör előtt. Ez kifejezetten nem lep meg, hónapok óta arra kelek, hogy a szembeszomszéd megpróbálja kiénekelni a hajlítást Celine Dion My Heart Will Go On című slágerében. (Ahhoz képest, hogy ötvenes férfi és egy fogkefe van a szájában, elég jól megy neki). De mégis ki szokott a zuhany alatt tangózni vagy balettozni?


Mert, hogy itt a Megatánc, és egy országnak kéne keresnie az új tehetségeket, akik egyenesen a fröccsöntő gépsor vagy az íróasztal mögül szambáznak fel a Blikk címlapjára. Csak, hogy a Megatáncban keresett kortárs tánc nem olyan, hogy az ember érzi a ritmust, aztán néha elmegy hétvégén diszkóba, és már csak várnia kell, hogy mikor fedezi fel a Szegedi Kortárs Balett. Ebben a műfajban nincsenek színpadképes, felfedezésre váró őstehetségek, csak gyorsan befutni akaró profik és reménységek, akiknek éveket kell még gyakorolniuk.

Meg egyébként is, kit érdekel egyáltalán a kortárs tánc? És Kazincbarcikán? Mintha operaáriákat kellett volna előadni a Megasztárban. Persze lehet, hogy az Ének az esőben esernyős jelenetét és a Dirty Dancinget is újrajátsszák majd a gálán, de az első adás alapján mégis úgy tűnik, hogy leginkább fekete cicanadrágos mozgásművészeket keresnek. Azokat pedig már az m2-n sem engedik a főműsoridő közelébe.

Persze az első adásban még messze voltunk ettől, leginkább csak jöttek a szerencsétlenek, akiknek összeakad a lábuk, meg azt hiszik, hogy tudnak táncolni, csak, mert a művházban mindenki körbeállva tapsolt, amikor úgy csináltak, mint Michael Jackson. Röhögtünk is, persze nem annyira, mintha irdatlan hamisan énekelték volna az I will survive-ot.


Ez viszont még kevés a sikerhez, nem ártana mondjuk egy használható zsűri is. Mert persze Keveházi Gáboron látszik, hogy csak kis gyakorlás kell, és finom csuklómozdulatokkal küld majd mindenkit a padlóra, de Kishonti Ildikó akkor is csak egy Medveczky Ilona-klón marad a médiaiparban, ha egyszer végre leveszi azt a túlméretezett permetező szemüveget.

Ez így, legyen bármennyire is jól összerakva, egyszerűen érdektelen, és nem valószínű, hogy pár hét múlva a szembeszomszéd már piruettezik majd borotválkozás közben, és a cha-cha-cha lépéseit gyakorolja fogkefével a kezében. Marad Celine Dion és a kiénekelhetetlen hajlítás.