Meleg szervezetek tiltakoznak a Hír Tv műsora ellen

2003.07.14. 20:55
Usztics Mátyás éles kirohanást intézett a homoszexuálisok ellen. Borókai Gábor cserébe műsoridőt adna a melegszervezeteknek.
Több emberi jogi és meleg érdekvédelmi szervezet sajtónyilatkozatban tiltakozott a Hír Tv 2003. július 13-i, Terítéken című műsorában elhangzottak miatt.

Usztics Mátyás kirohant

A nyilatkozatot aláíró szervezetek, többek közt a Háttér Társaság a Melegekért, a Lambda Budapest Meleg Baráti Társaság, és a Labrisz Leszbikus Egyesület véleménye szerint a Pörzse Sándor vezette műsorban, a tolerancia fogalmának megvitatása ürügyén a résztvevők - főleg Usztics Mátyás színművész- éles kirohanást intéztek a meleg és leszbikus kisebbség tagjai ellen.

A szervezetek nyilatkozatukban felszólították a televízió vezetőit és tulajdonosait, hogy nyilvánosan határolódjanak el a fenti műsorban elhangzottaktól és kérjenek elnézést mindazoktól, akiket a műsor készítői és résztvevői megsértettek.

A szervezetek közleményükben jelezték, hogy a Magyar Televízió A Hét, valamint a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorai kapcsán megtett lépésekhez hasonlóan, a HírTv műsora esetében is az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottságához fordulnak a médiatörvény vonatkozó szakaszainak megsértése miatt.

Műsorban fejthetnék ki álláspontjukat

Borókai Gábor, a Hír Tv vezérigazgatója a szabadságát töltő Udvarhelyi Tibor produkciós igazgató távollétében az MTI-nek elmondta: kérte kollégáit, hogy az aláíró szervezetek vezetőit, képviselőit hívják meg keddre egy műsorba, hogy kifejthessék álláspontjukat.

Sándor Bertalan, a jogvédő szervezetek képviseletében hétfő este az MTI érdeklődésére azt válaszolta, hogy még nem értesült a meghívásról. Az ügyben az egyes tömörüléseknek egyeztetniük kell egymással - tette hozzá.