Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszatér a Mézga család

2005.05.24. 18:28
Huszonöt év után folytatja a sorozatot a Macskafogót is jegyző Ternovszky-Nepp páros, akik egyelőre pénzt vagy legalább eladható reklámidőt szeretnének kicsikarni a kereskedelmi televíziókból.

Visszatér a képernyőre a csacsika család, újból kétségbeesetten vakarja majd a fejét Mézga Géza, Paula ismét Hufnágel Pisti után vágyakozik majd, Aladár pedig megint megmenti a családot egy-egy újabb zseniális ötletével. Magyarország egyik legnépszerűbb animációs sorozatát ráadásul az eredeti alkotók folytatják, a Macskafogót is jegyző Ternovszky Béla rendezi a rövid részeket, míg a történetet az 1968-ban bemutatott legelső epizódért is felelős Nepp József írta.

Mézgáék a technikával ismerkednek


Képek az új sorozatból!
Az új részekben a család az internettel ismerkedik, minden bizonnyal ezért is kapta a sorozat a Mézga Család és az ámítógép munkacímet. Az animációs sorozat negyedik szériájának azonban pénzhiány miatt még csupán egyetlen része készült el, amiből mindössze annyi derül ki, hogy Aladár vonzódik a számítógépekhez, ezért mihelyt úgy adódik, rögvest vásárol is egyet.

A sorozatot a Studio Exist Kft. készíti, amely kilencmillió forintot nyert az Országos Mozgókép Közalapítványtól az első, akkor még ötpercesnek tervezett rész legyártásához.

"Túl jók lettek a dialógusok, így az első epizód kilenc perc hosszú lett, ami ugyan még mindig rövid a korábbi huszonnégy perces részekhez képest, de ennél hosszabb epizódokat ennyi pénzből képtelenség leforgatni" - mondta Morvay Gábor, a filmet jegyző stúdió ügyvezetője, aki reménykedik abban, hogy a tematika felkelti a számítástechnikai cégek érdeklődését, és találnak néhány jól fizető szponzort a további tizenkét rész legyártásához.

Az elkészült rész hagyományos technikával készült, így percenként majdnem kétmillió forintba került. Éppen ezért a stábnak a folytatáshoz befektetőkre vagy szponzorokra lenne szüksége, de információink szerint a kereskedelmi csatornák nem akarnak beszállni a Mézga család kalandjainak legyártásába.

"Több csatornával tárgyaltunk, mindegyik látott fantáziát a népszerű sorozat folytatásában, de senki sem akart pénzt adni a forgatáshoz" - mondta Morvay, aki az elkészült próbarésszel újból megkeresi majd az adókat, de ezúttal nem pénzért, hanem reklámidőért adná el a sorozat két éves vetítési jogait.

A főcímdal
(Kórus:) Néha légy bolond egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég,
(Kriszta:) van abban valami báj, hogyha kacag a máj,
(Aladár:) szárnyal a kedv, mint a kacsamadár!
(Kórus:) Légy vidám, vagány, akár egy srác, fújd meg a tülköt, trombitálj, valamit játssz,
(Paula:) ha baj van, mégse legyen soha kedélyed lőporos,
(Géza:) ne is figyelj oda, mit mond egy főokos,
(Kórus:) szerintem az bolond, ki téged mindezért paprikajancsinak mond!
(Géza:) Mézga Géza vagyok, nem lopom a napot, de nyakamon a csacsika család,
(Paula:) Elég nagy a rakás, de kicsi a lakás, és nem forgatja mese-kacsaláb.

(Kórus:) Van itt nálunk hajcihő, kitűnő hangulat, olyan, mint a vadnyugat, zenebona, ricsaj, papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet, egy se nyafog, kesereg, tréfa csupán a baj!
(Aladár:) Kriszta tiszta gyagya, mert vizes az agya,
(Kriszta:) Bemutatom lüke Aladárt!
(Géza:) Folyton marja, böki, mint Cicust a Blöki,
(Paula:) itt nincs elásva még a csatabárd!
(Kórus:) Van itt nálunk hajcihő, kitűnő hangulat, olyan, mint a vadnyugat, zenebona, ricsaj, papa, mama, gyerekek, csupa szív, szeretet, egy se nyafog, kesereg, tréfa csupán...
(Géza:) A családhoz tartozik még köb-ükunokai fokon egy harmincadik századbeli rokon. MZ/X, MZ/X, jelentkezz, jelentkezz!
(MZ/X:) Kapcs ford!
(Géza:) Mit mond?
(Aladár:) Egy forintért megmondom.
(MZ/X:) Elfelejtem olykor-olykor, nem tudhat még újmagyarul ez az atom-ókor. Szerencse, hogy beszélhetek így a vén szülékkel a gondolatátvivő kézi készülékkel.
(Géza:) Kapcsolatunk titkos is és misztikus. Kicsit utópisztikus.
(Kórus:) Néha légy bolond egy kicsikét, elrepül úgy a szürke gond, derül az ég,
(Kriszta:) van abban valami báj, hogyha kacag a máj,
(Aladár:) szárnyal a kedv, mint a kacsamadár!
(Kórus:) Légy vidám, vagány, akár egy srác, fújd meg a kürtöt, trombitálj, valamit játssz,
(Paula:) ha baj van, mégse legyen soha kedélyed lőporos,
(Géza:) ne is figyelj oda, mit mond egy főokos,
(Kórus:) szerintem az bolond, ki annak mond! ki téged ezért... ki téged bohócnak mond!

"Ha a kisfilmek előtt és után sugárzott egyperces reklámblokkokat megkapnám, már fedezni tudnám a sorozat költségeit" - tette hozzá Morvay Gábor, aki már több évtizede dolgozik a Ternovszky-Nepp párossal, például ő volt a Macskafogó gyártásvezetője is.

Negyedszázados családi dráma

A Mézga család a hatvanas évek közepén született, az első négy részt 1968-ban mutatták be. A Magyar Televízió szerkesztősége rendelte meg a sorozatot, de végül csak a gyártás költségének a kétharmadát kívánták biztosítani. Így a munkálatok félbeszakadtak, csak négy 24 perces rész készült el. A rajzfilm.hu-n található információk szerint az 1968-as Annecy fesztiválon Macskássy György összeismerkedett George de la Grandier francia producerrel, aki pótolta a sorozathoz hiányzó összeget, és ígéretet tett a franciaországi forgalmazására, így végül 1969-ben elkészülhetett a Mézga Család - Üzenet a jövőből címet viselő első széria.

A második sorozatban Aladár lett a főszereplő, aki szódásszifonnal felfújható űrrakétájával bejárja az univerzumot. Ezt követte 1978-ban a Vakáción a Mézga család című sorozat, amelynek összefüggő epizódjaiban Paula és családja ered öt kontinensen át az addig is sokat emlegetett Hufnágel Pista nyomába.

Ezután huszonöt éves szünet következett, ami alatt a sorozat meghódította a világot, nagy sikerrel vetítették többek közt Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Csehországban.

A Mézga család utoljára 2004 telén tűnt fel a Magyar Televízió műsorán, akkor este fél héttől a kereskedelmi csatornák hírműsoraival konkurálva ért el nap mint nap fél millió körüli nézettséget.

Örökölhető szinkronhang

A Ternovszky-Nepp páros most negyedszázados szünet után folytatja a sorozatot, ráadásul a régi stábból több tag, például a zeneszerző Deák Tamás is velük dolgozik az új sorozaton. A régi szinkronhangok közül egyedül a Mézga Gézát alakító Harkányi Endre maradt a sorozatban, a többi szereplőnek új színészek kölcsönzik a hangjuk. Paula Tóth Judit, Kriszta Haumann Petra, Aladár Baradlay Viktor, míg a kutya Reviczky Gábor hangján szólal majd meg.

Márist pedig ezúttal a régi sorozatban a mogorva szomszédot játszó Tomanek Nándor fia, Tomanek Gábor alakítja. Az új sorozat első epizódját egyébként bárki megnézheti június 3-án este kilenc órától a Filmmúzeum Zenebisztró elnevezésű programsorozatának keretében a budapesti Merlin Színházban.