Árpád
-2 °C
3 °C

Tévéadót indít a Magyar Tudományos Akadémia

2007.05.18. 11:57
Vetélkedők és tudományos klipek is lesznek az ősszel induló új, tematikus csatornán, ahol magyar tudósok is vezethetnek majd műsort. Kérdés, hogy hol lehet majd fogni a csatornát, hiszen a kábelszolgáltatóknál túlkínálat van tudományos adóból.
Tudományos televíziós csatorna indítására készül a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a műsor sugárzását ősszel kezdenék meg - erősítette meg a testület internetes honlapján megjelent hírt az MTA kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Fábri György elmondta, hogy országos sugárzásban gondolkodnak, a nézőkhöz alapvetően kábelen keresztül jutna el az adás. Tájékoztatása szerint megkezdték az indítással kapcsolatos tárgyalásokat, és cégbírósági bejegyzés alatt áll az Akadémiai Tudásmédia Műsorszolgáltató Zrt., amely a csatornát üzemelteti majd.

Klip és vetélkedő

Egy magyar tudományos csatorna indításának tervei csaknem egy éve fogalmazódtak meg, a televízió létjogosultságát mindenekelőtt a Mindentudás Egyetem sikere indokolja - olvasható az Akadémia összegzésében. Az MTA közlése szerint a kezdeményezés a magyar tudomány médiajelenlétének erősítését célozza, és az előzetes tárgyalások azt mutatják, hogy egy professzionális médiakommunikációs vállalkozás szolgáltatásai iránt az Akadémia kutatóintézetei is komoly érdeklődést mutatnak.

Az új tematikus csatorna kínálatában a tervek szerint újszerű tudományos műsorok szerepelnének. Az akadémiai kutatóintézeteket bemutató sorozat első darabjait már leforgatták, ezeket a Duna Televízió már vetítette, de készül majd tudós talkshow, tudományos klip, tudomány-vizualizációs vetélkedő, és rendszeres tudományos híradó-magazin is.

Az összegzés szerint a televízió felületet nyújt a Mindentudás Egyeteme előadásainak, és újabb forrásokat kíván teremteni a program további fejlesztéséhez.

Ősszel indulnak?

A tévét majdan működtető, 25 millió forintos alaptőkével létrehozott vállalkozás megalapításában közreműködik az Universitas Press Felsőoktatáskutató Műhely Kft. és a Tudástársadalom Alapítvány.

Az MTA tájékoztatása szerint a magyar tudományos tematikus csatorna sok akadémikus és akadémiai kutató támogatását tudhatja maga mögött, a társaság stratégiai irányítását is vezető akadémikusokból álló grémium végzi majd.

Az akadémiai televízió a tervek szerint ez év őszén kezdi meg a műsorsugárzást - áll az összegzésben.

A médiatörvény értelmében egy televízió-csatornát a sugárzás megkezdése előtt harminc nappal kell bejelenteni az ORTT-nél, ez eddig még nem történt meg. Ha szeptemberben el is indul az adó, nem valószínű, hogy jövő év elejéig felkerül a nagy kábelhálózatokra, hiszen a cégek évente egyszer, általában év elején bővítik kínálatukat.

Kérdéses, hogy egyáltalán felkerülhet-e a csatorna a nagy műsorszolgáltatók hálózatába, hiszen tudományos adóból túlkínálat van a piacon, tehát az MTA adója mindenképpen egy másik, már érvényes szerződéssel rendelkező csatornát szorítana ki a kínálatból.

"A felmérések szerint a nézők szeretik a dokumentum- és ismeretterjesztő műsorokat, de nagyon sok ilyen tematikus adó van a piacon, akik ráadásul több milliárdos éves költségvetésből állítják elő műsoraikat" - mondta el kérdésünkre Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója, aki szerint akkor dől el, hogy a cég felveszi-e a kínálatába az MTA adóját, ha már tudják, hogy milyen színvonalú műsorokat kínál a csatorna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?