Újra lesz Ki mit tud

2005.12.19. 10:14
A Nagy Könyv állítólagos sikere miatt az MTV újraindítja a tehetségkutatót, de addig is lehet szavazni a nagy műemlékre is.

Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke a Nagy Könyv döntője után azt mondta, a szavazás adatai alapján érdemes volt elkezdeni ezt a véleménye szerint minőségi, szórakoztató műsort. Rudi kijelentette: Meggyőződése, hogy a tévét nézők köre máris megváltozott, az olvasottabb, tájékozottabb nézők ugyanis kíváncsiak a minőségi programokra is.

Az MTV elnöke emelett bejelentette, hogy az MTV 2006-ban újraindítja a Ki mit tud című nagysikerű vetélkedőjét, miközben az Eurovíziós Dalversenyen pénzhiány miatt nem indul a köztévé. A tavasszal meghirdetendő versengésből 2007 tavaszára készül tévéműsor, a döntőt 2007. májusára tervezik. A köztelevízió ezenkívül meghirdet még egy "ügyet". A nagy könyvhöz hasonlóan, szintén egy jól bevált BBC-program mintájára azt fogják keresni, melyik Magyarország azon épülete, amelynek a megmentésére összefog az egész ország. Az épített környezetet népszerűsítő, a történelmi emlékeket megóvni hivatott programot szintén 2006 tavaszán hirdetik meg, a szeptembertől látható műsor döntője 2006 karácsonyán lesz.

Régi szép idők

Először 1962-ben rendeztek Ki mit tud? című tehetségkutató versenyt, az első nagy felfedezettek között volt például Koncz Zsuzsa. A Táncdalfesztivállal ellentétben a Ki mit tud inkább a hivatalos állami tehetségkutatás eszköze volt, hiszen ebben a műsorban a műfajokat a hagyományos kulturális műfajok alapján határozták meg, így volt versmondás és néptánc is.

A Ki mit tud a hetvenes évekre az MTV legnézettebb műsora lett, a döntő nézettsége a korabeli kezdetleges statisztikai módszerek szerint elérte a 88 százalékot. A Ki mit tud adásaiban alkalmazták először a drót nélküli, URH adóként működő mikrofont, a mikroportot.

A Ki mit tud a kereskedelmi televíziók modern tehetségkutatóihoz hasonlóan leginkább a zsűriről szólt, nem a versenyzőkről. A műsor zsűrijében vált ismerté többek közt Pernye András és Petrovics Emil.