Újból tévéelnököt keresnek

2008.10.10. 20:40
Hétfőn negyedszerre is kiírják a köztelevízió vezetőjét kereső pályázatot, miután ma megint sikertelenül szavazott az MTV kuratóriumának elnöksége.

Új, jövő január közepéig elbírálandó pályázat kiírásáról döntött pénteken a nagyobbik köztelevíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége, miután ismét nem sikerült elnököt jelölnie a Magyar Televízió élére.

A voksoláson - amelyen a jelöltté váláshoz 10 szavazatot kellett volna szereznie valamelyik indulónak - Székely Ferencet heten, Havasi Jánost öten, Baló Györgyöt ketten támogatták.

Egy testületi tag közlése szerint - egy ellenszavazattal és két tartózkodás mellett - úgy határoztak, kiírják az immáron negyedik pályázatot is a posztra.

A közalapítvány kuratóriumi elnökségének péntek délutáni közleményéből - amely a nap folyamán történtek kapcsán arra szorítkozik, hogy az eljárás eredménytelen volt, mert a testület "a lefolytatott pályázati eljárás során nem állított elnökjelöltet" - megtudható: az új pályázati felhívás szövegét jövő hétfőn és kedden hozzák nyilvánosságra a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban, a jövő hét első napjától pedig az MTV és a közalapítvány honlapján.

Czeglédi László kuratóriumi elnök az MTI érdeklődésére azt közölte: a felhívás szövegét "néhány részben pontosították". A pályázatokat december 19-én adhatják le a jelentkezők, az elnökjelölésre és az elnökválasztásra pedig innentől fogva harminc nap áll a kuratórium rendelkezésére.

A poszt március eleji megüresedése óta sorrendben ez volt a harmadik pályázat, amelyen a legtöbben, 13-an versengtek a tisztségért.

"Egy lépéssel megint közelebb kerültünk a tévéelnök megválasztásához" - kommentálta még az ülés szünetében a történteket az MTI-nek a testületbe a Fidesz által delegált Szabó László.

Mint hangoztatta: világossá vált, hogy a szocialisták által támogatott Székely Ferenc immár a szabad demokraták voksait sem tudta megszerezni, így a konszenzuskeresésnek kell a szocialisták kuratóriumi "erőpolitikájának" helyébe lépnie.

"Mindkét nagy párt csökönyös, ami nem vezet sehová sem" - mondta a szabad demokraták által delegált Kozák Márton, aki álláspontjukat magyarázva kitért arra, hogy Székely Ferencet is támogatták volna abban az esetben, ha ez eredményre vezethetett volna. Minthogy azonban világossá vált számukra, hogy a többi ellenzéki párt nem voksolna Székely Ferencre, más módon kívánták érzékeltetni, hogy véleményük szerint "el kell mozdulni az álláspontoktól".

Rajk Lászlóval, a szabad demokraták által delegált másik kurátorral együtt ezért, a nagy pártok "csökönyössége" elleni tiltakozásul támogatták a másik kiváló jelöltet, Baló Györgyöt - fejtette ki.