Inkább nosztalgiaadót akar az MTV

2005.12.22. 15:48
A hírcsatorna mégis túl drága, így ismétlőcsatornát indítana a közszolgálati televízió. Pénzhiány miatt még az új székház megépítésére vonatkozó pályázatot sem írták ki.

Már az sem biztos, hogy a tervezett tematikus csatornák közül a közéletit indítja el elsőként a Magyar Televízió - tudta meg csütörtökön Rudi Zoltántól, a közszolgálati médium elnökétől az MTI.

A jövő évi üzleti terv összeállítása során az is felmerült, hogy ennél olcsóbban üzemeltethető adót indítanának, mondta, hozzátéve, a mostani elképzelések szerint legkorábban szeptemberben debütálhatna az új csatorna.

Kérdésre válaszolva megjegyezte, a közéletinél alacsonyabb költségvetéssel indíthatnának például nosztalgia- vagy filmcsatornát, amelynek terve szintén szerepel elnöki pályázatában.

Három hete számolt be arról - a menedzsmenthez közel álló forrás elmondása alapján - az MTI, hogy az országgyűlési választások előtt már semmiképpen nem indul el az MTV közéleti csatornája.

Akkor forrásunk ezt azzal magyarázta, hogy a választási kampány idején a "felfokozott politikai hangulat", nyáron a közéleti holtszezon hat a start ellen.

Az intézmény élére tavaly márciusban megválasztott Rudi Zoltán elnöki pályázatában szerepelt tematikus televíziós csatornák indítása 2005-től.

Az elsőnek szánt közéleti adót idén nyáron vette nyilvántartásba az ORTT, ám az MTV anyagi nehézségei miatt úgy döntött a menedzsment, hogy ebben az évben nem indítja el az M3-at.

Nincs székház, nincs pénz

Az időközben történt változások miatt át kell dolgoznia az intézmény reorganizációs tervét a Magyar Televízió menedzsmentjének - mondta el emellett Rudi Zoltán elnök.

Nem született döntés a normatív finanszírozásról, nem tették még közzé az új székház megépítésére és üzemeltetésére kiírandó pályázatot, a folyósított költségvetési juttatások - egyebek mellett az év közbeni zárolások miatt - alacsonyabbak voltak, mint amivel üzleti tervében számolt az MTV - sorolta a reorganizációs terv átdolgozását szükségessé tevő tényeket az elnök.

Rudi Zoltán elmondta, hogy lassítani kényszerülnek az átalakítást azokon a területeken, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az új székházba költözéssel: nem csökkenthető például a tervezett mértékben a létszám az elavult berendezések üzemeltetésénél.