Ödön
1 °C
11 °C

Csak a pénzt markolta fel, de nem archivál az MTV

2006.09.16. 08:23
Egy másodpercnyi archív felvételt sem digitalizált a Nemzeti Audióvizuális Archívum számára az MTV, pedig tavaly több mint négymilliárd forintot kapott a célra. Idén 4,75 milliárd járna, de a pénzt az MTV még nem kapta meg.

Még egyetlen percnyi archív felvételét sem digitalizálta a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) számára a Magyar Televízió. Pedig az MTV eddig 4,25 milliárd forintot kapott az anyagok felhasználási jogának átengedéséért, derült ki a Holub Katalin MTV-szóvivő az MTI-nek adott válaszaiból.

"Tény, hogy a teljesítésnek az a formája, miszerint a bevétel ellentételezéséül szolgáló anyagokat digitális formában átadtuk volna a NAVA-nak, eddig elmaradt. Ennek oka a felek szűkös technikai kapacitása" - közölte.

Holub szerint az MTV-nek - erre alkalmas berendezés hiányában - nem volt módja "üzemszerű mértékű digitalizálásra"; "egyébként erre vonatkozó kötelezettséget a szerződés egyik félre sem ró" és határidőt sem tartalmaz, tette hozzá.

"Ennek ellenére bármely, a listán szereplő kazetta egyedi átadására készek voltunk, és vagyunk. Eddig a NAVA részéről erre igény nem volt" - jegyezte meg. Holub szerint az idei évre vonatkozó szerződést a felek még nem írtak alá, "most folyik az egyeztetés a vitás pontokról"; az ez évi költségvetésben 4,75 milliárd forint szerepel e célra, ám "ebből semmi nem folyt be".

"A tavalyi megállapodás mellékletét képezi az a tételes lista, amely 10 763 óra, bruttó 4 260 016 000 forint értékben tartalmaz archív anyagokat, a szerződés ellentételezéseként". A 2005-ös megállapodás "sehol másutt be nem szerezhető, politikatörténeti jelentőségű dokumentumokat", azaz archív híradó-bejátszásokat és a rendszerváltástól 2004. novemberéig a parlamenti közvetítések teljes anyagát tartalmazza.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?