Feljelentették a Nagy Könyvet

2005.09.27. 12:04
Nem huszonötmillióba kerül egy Nagy Könyv-kisfilm, ahogy azt eddig tudtuk. Az Index információi szerint az egyik civil kurátor feljelentést tett a műsor körüli feltételezett pénzügyi visszaélések és összefonódások miatt.

Az Index információi szerint a Magyar Televízió egyik civil kurátora feljelentést tett a Nagy Könyv körüli feltételezett pénzügyi visszaélések miatt.

"Névtelen bejelentés érkezett az ügyészséghez az MTV Nagy Könyv című műsorával kapcsolatban" - erősítette meg értesüléseinket Varga Jenő a Fővárosi Főügyészség sajtóreferense, aki elmondta, hogy jelenleg az V-XIII. Kerületi Ügyészség vizsgálja, hogy a beadvány alapján megkezdje-e a vizsgálatot.

Még több pénz

Az Index információi szerint a Nagy Könyv tizenkét döntőbe jutott könyvéhez készülő kisfilmek darabjai nem 25 millió forintba kerülnek, mint ahogy azt a köztévé illetékesei eddig kommunikálták. Az MTV az ORTT-től nyert pénzekhez filmenként további 6 millió forint értékű saját erős támogatással is hozzájárul. Egy az MTV belső levelezési rendszerén megjelent dokumentum részletesen ismerteti, hogy a nagykönyves stábok mikor juthatnak ingyen kamerákhoz, jelmezekhez, sőt a közszolgálati televízió stúdióit is ingyen használhatják. Emellett az MTV külön bérel a Nagy Könyv kampányfilmjeinek elkészítéséhez egy montírozót, amiért szintén nem kér semmit a filmek költségvetéséből.

A dokumentum szerint egyébként leginkább DV- és úgynevezett XD-kamerákat kölcsönöznek a produkciók az MTV-től. Az ingyen biztosított eszközök bérlése becslések szerint 5-6 millió forintba kerülne, így a 25 perces kisfilmek egy perce jóval drágább egymillió forintnál. A köztévé illetékesei eddig konzekvensen azt állították, hogy egy perc egymillióból jön ki.

"A Műsorszolgáltatási Alap pályázati kiírása alapján a pályázati pénzek fedezik a forgatási költségek nyolcvan százalékát, a fennmaradó húsz százalékot az MTV a produkciós cégekkel kötött együttműködési megállapodás keretében eszközállományának rendelkezésre bocsátásával biztosítja" - nyilatkozta lapunknak Sipos Pál, az MTV művelődési főszerkesztője, aki szerint semmilyen visszaélés nem történt, csak a pályázati feltételekhez tartják magukat.

Piaci árak, csődközel

Az Index információi szerint az MTV dolgozóinak egy része elégedetlenkedik amiatt, hogy amíg a közszolgálati televízió csődközeli helyzetben van, és a vezetés azt fontolgatja, hogy csökkenti a szórakoztató műsorok adásidejét, addig a Nagy Könyv-projektben résztvevők jóval többet kapnak, mint a közszolgálati televízió egyéb munkatársai. A rendezőt másfél-kétmillió forint illeti meg a hat-nyolc napos forgatásért, az operatőr napi díja százhúszezer forint körül van, miközben az MTV-ben az operatőrök 15-20 ezer forintot keresnek egy egész napos forgatás alatt.

Az általunk megkeresett reklámszakemberek szerint azonban az MTV a piaci ár körül fizeti a Nagy Köny-filmek stábját, sőt a reklámszakmában a napi 150-200 ezer forintos napi díj sem számít kirívónak. Az operatőrök azonban sem a kereskedelmi televíziókban, sem egy film forgatásakor nem kereshetnek ennyit. A kereskedelmi tévék 20-25 ezer forintos napidíjat fizetnek operatőreiknek, míg egy egész estés magyar film harminc-negyven napos forgatásáért 2-2,5 millió, vagyis napi 60-65 ezer forint jár.

Török nem pénzre, hanem Hajós Alfrédra hajt

"Három hónapos előkészítés előzte meg a Pál utcai fiúkat népszerűsítő kisfilmet, majd egy hétig forgattunk és egy hónapig tartottak az utómunkálatok. Ennyi idő alatt akár nyolc reklámfilmet is leforgathattam volna, így a Nagy Könyv nekem egyáltalán nem a pénzről szól" - mondta el Török Ferenc, a Geszti Péter által népszerűsített Molnár Ferenc-regény kisfilmjének rendezője. Török állítása szerint azért vállalta el a Nagy Könyv-film rendezését, mert nagyon fontos számára a Pál utcai fiúk, és mert ez a kisfilm nagyobb szakmai kihívást jelent mint például egy telekommunikációs cég hirdetése, referenciaanyagként is használható, ráadásul jó felkészülést jelentett az egyik filmtervéhez, amely szintén a századfordulón játszódna, és Hajós Alfréd életét mutatná be.

300 millió tizenkettőnek

Nyáron már kisebb botrányt kavart a Nagy Könyv propagandafilmjeinek finanszírozása, ugyanis az MTV a Műsorszolgáltatási Alap kötelező nyílt pályázatának megkerülésével elérte, hogy az alap 450 millió forintos keretéből 300 milliót tizenkét előre meghívott cég kapjon meg a kisfilmek forgatására. A botrány miatt júniusban távozni kényszerült a Műsorszolgáltatási Alap igazgatója, az odaítélt pénzeket ennek ellenére megkapták a cégek.

A Népszabadság információi szerint egyébként az alap gyorstalpaló tanfolyamot tartott a tizenkét Nagy Könyv-cégnek, hogy nehogy formai okok miatt bukjanak el a pályázaton.