Nicsak, kibeszél

2005.09.20. 16:13
Semmi jót nem ígért ennek a műsornak a híre, tisztára úgy nézett ki, hogy egy szokás szerint idióta terméke az MTV aktuális végvonaglásának. Olyan ez, mint a sorozatos Illés-búcsúkoncertek, halott már egy ideje, de még nő a körme. Volt alapja az előítéletnek, mert hiába védekezik az MTV vezetése azzal, hogy a közszolgálati kenyér fekete és savanykás, de a nézőt abszolút nem érdekli, mennyiből és hogyan kellett kihozni azt a műsort, amire véletlenül odakapcsolt. Csak azt látja, hogy szegényszag van, elavultság, leszakadás és unalom. Elég példát mutatott erre ez az intézmény a legújabb utáni korban.

nem kötelező statisztákkal előre komponált verekedéseket rendezni
Szóval az volt az ötlet, hogy ez a Nagy György az ő saját lányával folytat le olyan vitákat, amilyenek a legtöbb családban megtörténnek. Ez amolyan Családi kör lett volna így, de ennél sokkal jobban sült el a dolog: A Nagy vita inkább kibeszélőshow, mint Családi kör. Az ilyen műsor meg önmagában még nem rossz, hiszen nem kötelező tizenötezer forintos statisztákkal előre komponált verekedéseket rendezni, viszont a nézőember (ld. még munkásember) igen szereti, ha róla van szó. Most éppen a válásról, ami ügyes húzás, nem direktben az odaát megszokott Leszoptam a postást, kurva-e vagyok? tematika, de azért párkapcsolat, szóval érdekelhet akár mindenkit.

Mónika meg Balázs helyére "az Évgyűrűkből ismert" Nagy Györgyöt betenni viszont olyan vállalkozás, amiről nem is tudom, hogy meglepő merészség-e, vagy csak valahogy ezt dobta ki a gép a Szabadság téri Kreml mélyén. Olyan még sose volt, hogy egy Babits Mihály-fizimiskájú bajszos-öltönyös figurára bíztak volna ilyen műsort Magyarországon; a kibeszélőshow hagyományához hozzá tartozik, hogy valami szexszimbólum-féle vezesse. Logikus magyarázata persze ennek a hagyománynak nincsen egy vitaműsornál, de így alakult. Nagy György ezzel szemben az emberarcú Mónika, és csodák csodája, végig lehet nézni a műsorát úgy, hogy arra figyelek, ami kijön a szájából meg a többiekből. Ha meg mégis megpihenne a nézői tekintet, arra ott a lánya, aki emellett szintén nem zavar, hanem műsort vezet. Szerencsére nem előre betanult jeleneteket adnak elő egy panellakásban, van itt ügyvéd meg szervezkedő elvált apa és persze közönség, akikkel beszélgetni lehet - bár ilyen folyékonyan beszélő közönséget ritkán látni tévében, szóval ott azért lehet egy kis előkészület, de nem veszélyesen álságos. Apa és lánya csak alkalomszerűen kóstolgatják egymást, az viszont kellemes. Mondjuk már majdnem megállapodtak a jelenlévők, hogy egy apa ugyanannyira alkalmas a kisbaba gondozására, mint az anyja, amikor Nagy úr leánya felidézi apjának, hogy hatéves kora előtt hozzá se tudott szólni. "Hát... nagyon picike voltál...", mentegetőzik az édesapa, és ettől az esendőségtől lesz A Nagy vita szimpatikus, melegvérű produkció, és így lehet aztán rácsodálkozni arra, hogy az MTV-ben olykor még készülnek normális műsorok.