Még évekig lesz Nap-Kelte

2006.02.08. 13:17
Az MTV szerződést hosszabbított Gyárfás Tamás cégével, de jövőre azért már nem lesz Nap-nyugta.

Jóváhagyta a Nap-kelte szerződésének két évvel történő meghosszabbítását a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége kedden - közölte a testület elnöke az MTI-vel.

Kevesebb Nap-Kelte

Azért nem marad minden a régiben. Jövő január elsejétől megszűnik a délutáni ismétlés, a Nap-nyugta, kevesebb hirdetés lesz a műsorban, amely a hétvégéken a mostaninál egy órával korábban, reggel nyolckor véget ér, ugyanakkor továbbra is reklámidővel fizet a produkcióért a Magyar Televízió - mondta el Czeglédi László, a közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Czeglédi szerint mindez: "ez előnyös számunkra is", ugyanis a produkció évi 360 millió forintos költségeit nem tudnák hirdetési bevétellel előteremteni a reggeli műsorsávban, ha az MTV maga értékesítené a reklámidőt. Továbbra is a szerződés része, hogy a Nap-keltének ebben a sávban a legnézettebbnek kell maradnia - mondta.

Az Index úgy tudja, hogy az eddigi szerződés szerint a Nap-Keltének az év bármely, egymást követő három hónapjában a legnézettebb reggeli műsornak kellett lennie a teljes lakosság körében, ellenkező esetben a közszolgálati csatorna szerződést bonthatott volna vele. Az új szerződés részleteiről egyelőre még nem lehet tudni semmi biztosat, de az Index úgy értesült, hogy az MTV lazított a szerződés feltételein, valószínű, hogy ezentúl csak negyedévenként (tehát nem bármely egymást három hónap), vagy akár csak a teljes év átlagában kell majd a legnézettebbnek lennie a Nap-Keltének.

Még mindig a piacvezető

A Nap-Kelte egyébként még mindig a legnézettebb reggeli műsor, a múlt héten például a reggeli órákban tévét nézők 35,1 százaléka ezt a műsort választotta, míg a Tv2-n a Mokka csak a nézők 21,5 százalékát vonzotta, az RTL Klub Reggelijének közönségaránya pedig csak 16,2 százalék volt.

A kereskedelmileg jól hasznosítható 18 és 49 év közötti korcsoportban egyébként már a Mokka vezet: a nézők 25,5 százaléka Havas Henriket és Liptai Claudiát választotta a múlt héten, és Lakat T Károlyra csak 22,2 százalék volt kíváncsi.

A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége 2002. szeptember 17-én hagyta jóvá, hogy a Nap-kelte legyen a közszolgálati médium reggeli műsora.