Gergényi miatt büntetik a Napkeltét

2007.10.26. 12:28
800 ezer forintot kell fizetnie az MTV-nek, mert a volt rendőrfőkapitány utazási irodáját reklámozta Verebes István június 30-án. Az ORTT azért büntetett, mert a közszolgálati televízió visszaeső burkolt reklámozó.

Az m1-en 2007. június 30-án 07:19:18 – 07:41:14 óra között a Napkelte című műsorban Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánnyal beszélgetett Verebes István műsorvezető. A műsorban elhangzott beszélgetés tartalmával kapcsolatosan az Állami Számvevőszék küldött az ORTT-nek egy hozzá beérkezett közérdekű bejelentést, valamint ugyanezzel a műsorszámmal összefüggésben közvetlenül is panasszal fordultak a testülethez.

Összetegeződtek

A panaszosok azt sérelmezték, hogy a Napkeltében a műsorvezető Gergényi Péter utazási irodáját reklámozta. A beszélgetés kezdetén Verebes mintegy meghökkentő felütésként bejelentette, hogy a volt rendőrhöz ezentúl turisztikai kérdésekkel lehet fordulni. A beszélgetésbe emellett elhangzott a Gergényi Péter tulajdonában lévő cég neve és egy információ arról, hogy Tunézia egy „kiváló ország”, ahol az „ár-szolgáltatás arány nagyon jó”. Ennek az utóbbi kifejezésnek az értelmezését is hallhattuk, miszerint 114 ezer forintért el tudunk utazni nyolc napra egy ötcsillagos szállodába, ami nagyon jó ár.

Gergényi a Napkeltében

A műsorban egyébként Verebes István és Gergényi Péter Verebes kérésére össze is tegeződött.

A hatóság álláspontja szerint a fenti műsorszámban burkolt reklámozás történt, ami sérti a médiatörvényt.

A Napkelte tagad

Az ORTT tárgyalásán viszont a Napkelte jogi képviselője nem ismerte el ez. A műsor hivatalos álláspontja szerint a beszélgetés nem volt burkolt reklám, mivel csak tényeket közöltek „ösztönző jelleg” nélkül.

„Az utazásszervezői tevékenység a beszélgetés elején, mintegy bevezetésként került említésre humoros formában, melyet követően a beszélgetés a rendőrfőkapitányi múltra, illetve annak megszűnését követően Gergényi Péter civil életében bekövetkezett változásokra fókuszált” – vélte a Napkelte jogi képviselője, aki szerint ezek az információk csak a beszélgetés elhanyagolható hányadát tették ki.

Pénzbírság

A Napkelte jogi képviselőjének érvelését azonban nem fogadta el az ORTT, és mivel májusban az MTV-t már egyszer figyelmeztették, hogy kerülje a burkolt reklámokat műsoraiban, most 800 ezer forintos pénzbüntetést szabtak ki a csatornára.

Az MTV kommunikációs osztálya egyelőre nem tudta megmondani, hogy a Napkeltét gyártó cég és az MTV szerződése értelmében kinek kell befizetnie a bírságot.

A teljes műsor megtekinthető itt.