Tengernyi bűn

2005.10.17. 16:35

Nem tudom, hogy a Dallas után is egymást érték-e az olajmilliárdosok alkoholizmusba hajló mindennapjairól szóló sorozatok, vagy hogy a Kojak sikere nyomán szakmányba készültek-e a kopasz, nyalókázó nyomozókkal operáló krimik, de az utóbbi pár évben már legalább fél tucat olyan sorozatot mutattak be, amik a krimikben eddig csak epizódszerepeket játszó technikusokat, korboncnokokat és egyéb szakértőket állították a középpontba.

A jó néhány hollywoodi szuperprodukciót is összekalapáló Jerry Bruckheimer indította el a mániát, amikor a leginkább kihűlt hullák felett pepecselő és a helyszínen ujjlenyomatokat gyűjtögető technikusoknak fegyvert, meg nyomozati hatáskört hazudott, és összekalapált egy képzeletbeli Las Vegas-i egységet, amiben ott van a kifröccsenő agyvelő felett is önfeledten rágózó cool-csávó, a szép és érzéki rendőrnő, a meggyötört főnök és a nagyon fiatal, bohókás zseni is, csak hogy teljes legyen a sorozatíró szemináriumokon oktatott elcsépelt karaktergyűjtemény.


Képek a filmből

A Tengerészeti helyszínelők csak annyiban tér el a nagy elődtől, hogy haditengerészet hasonló alakulatának munkáját mutatja be, talán, mert a JAG-et is jegyző Donald P. Bellisario jó kapcsolatokat ápol a fegyvernem pr-osztályával, vagy csak betegesen vonzódik a fehér, feszes szabású egyenruhákhoz.

A Tengerészeti helyszínelőkben hiába keressük a Brucheimer fémjelezte sorozatokra jellemző digitális trükköket, itt nincsenek a padlószőnyegre hulló hajszálra, majd a hajszálon mászkáló mikroorganizmusra zoomoló felvételek, és a gyomorlövést sem látjuk lassítva, a gyomor szemszögéből. Van viszont némi humor, és az első részben még ifjabb George Bush is feltűnik egy rövid epizódszerepre.

A Tengerészeti helyszínelőkben is lesz persze soha be nem teljesülő szerelem, ahogy a CSI-ban, az X-aktákban vagy a JAG-ben, csak hogy a háziasszonyok drukkolhassanak nekik, meg lesz minden részben legalább másfél-két perc gépfegyveres tűzpárbaj, vadászgép-csata vagy autósüldözés, csak hogy az "akciódús" jelzőt is oda lehessen írni a cím alá a tévéújságba.

Az első epizódban például az elnöki különgépen történt titokzatos halálesetek után fog nyomozni az alakulat, szó lesz az Al-kaidáról, sőt még Harrison Ford is belekeveredik valahogy az ügybe. Nincs ebben egyetlen képkockányi újdonság sem, vannak viszont már ezerszer tesztelt és bevált karakterek, meg Mark Harmon, a hollywoodi filmekben leginkább a nevelőapa vagy jó szándékú politikus epizódszerepekben feltűnő színészszakmunkás, aki utoljára a Vészhelyzettel vívott csatában hamar elvérzett Chicago Hope-ban kapott rendes szerepet, most viszont rögtön ő lett a sorozat legfontosabb arca.

Ugyan még nem látszik, de hosszú tél jön, egyre kevesebbet fog sütni a nap, hatalmas és hideg lesz az éjszaka, éppen ezért talán érdemes lesz megbecsülni a Tengerészeti helyszínelőket, amit ugyan biztos senki nem kér majd karácsonyra díszdobozos DVD-változatban, de azért még elmegy egy mikróban melegített, gyors vacsora mellé.

A sorozat első epizódját hétfőjn este 20 óra 10 perctől sugározza a Tv2.