Visszatért a buzilista

2006.01.09. 14:33
Ugyan a Nemzetbiztonsági Hivatal is érdeklődött, de nem ezért tűnt el a meleg közéleti személyiségeket kipellengérező Netkacsa, hanem mert túl sokan olvasták. Most új szerveren tért vissza a lap és nemsokára jön a leszbikus lista is.

Pár nap után eltűnt az internetről a Netkacsa című internetes pletykalap, amely azzal tett szert némi hírnévre, hogy egy emailért cserébe bárkinek elküldte huszonöt meleg közéleti szereplő nevét, természetesen a meleg közéleti szereplők beleegyezése nélkül.

Menyhért Mészáros László, a lap szerkesztője ugyan november végén az Origónak nyilatkozva semmi erkölcsileg kifogásolhatót nem talált a lista küldözgetésében, ennek ellenére Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint bűncselekménynek minősül, ha valaki az érintettek beleegyezése nélkül adatbázist vezet szexuális irányultságukról, így nem volt meglepő, hogy a Netkacsa nemsokára eltűnt az internetről.

Túl sokan érdeklődtek

A Netkacsa eltűnésének hátterében azonban nem a bűncselekmény után nyomozó hivatalos szervek álltak, hanem a szolgáltató, aki szerint a lap több pontos is megsértette a szerződést.

"A Netkacsa hostolásáról szóló szerződésben havi ötven gigabájtos letöltési korlát szerepelt, ezt a határt csak a weblap óránkénti ötvenezres letöltésével pár óra alatt túllépte a szerződő cég, amely egyébként nem azonos a lap kiadójával" - mondta el kérdésünkre Németh János, a Netkacsa eddigi tárhelyszolgáltatójának ügyvezető igazgatója.

Németh szerint az internetes lap emellett több ponton is megszegte a szerződéshez csatolt etikai kódexet, ráadásul több hivatalos szerv, a rendőrség és a Nemzeti Nyomozóhivatal is megkereste őt a lap tulajdonosát, szerkesztőjét keresve, így jobbnak látta, ha az oldalt időlegesen elérhetetlenné teszi.

A Netkacsa most új tárhelyszolgáltatót keresett, így négy napja újból elérhetőek a Csintalan Sándorról, Albert Györgyiről vagy éppen Bódy Sylviről szóló mocskolódó cikkek.

"Eddig senki nem tett panaszt a Netkacsára" - mondta el kérdésünkre az új tárhelyszolgáltató, neve elhallgatását kérő ügyvezető igazgatója.

Remények, tervek

De hogy mi lesz még?

"Még egy leszbi listát tervezek" - nyilatkozta a jelenleg Ázsiában nyaraló Menyhért Mészáros László, aki szerint a Netkacsa "nem az seggnyalós bulvárlap, mint a Story vagy a Blikk".

Menyhért Mészáros László egyébként bízik a sikerben: reméli, hogy a hirdetők is nemsokára felfedezik a magánkiadásban megjelenő internetes pletykalapot.

A lap egyébként a nagyszabású tervek ellenére december 20-a óta nem frissült, a meleg listáról szóló fórumtopicban pedig többen panaszkodnak, hogy még mindig nem kapták meg a meleg közéleti szereplők nevét tartalmazó listát emailben.