Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Rekordveszteség a New York Timesnál

2008.04.18. 16:46
Váratlanul nagy veszteséggel zárta az első negyedévet a vezető amerikai liberális napilap, a New York Times anyavállalata.

A The New York Times Company 335 ezer dolláros mínuszt könyvelt el, ekkora visszaesésre a cég és talán az egész amerikai nyomtatott sajtó történetében nem volt még példa. A veszteség különösen annak fényében megdöbbentő, hogy az újságnak az egy évvel ezelőtti hasonló időszakban 23,9 millió dolláros pozitív eredménye volt.

A cég részvényei utáni nyereség nulla volt, szemben az elemzők által jósolt 14 centtel és a tavalyi első negyedév 17 centes profit után. A vállalat legfőbb bevételi forrásából, a nyomtatott és online hirdetésekből 10,6 százalékkal kevesebb pénz folyt be. Ilyen zuhanásra emberemlékezet óta nem volt példa, írta az újság pénteken.

A reklámpiac és a nyomtatott sajtó a lap szerint kettős nyomás alatt van. A romló gazdasági mutatók mellett az a hosszabb távú jelenség is sújtja, hogy az olvasók és a hirdetők az internet felé fordulnak.

A rossz eredményt a médiacsoport legfőbb sajtótermékei produkálták: a New York Times mellett a Boston Globe, az International Herald Tribune, továbbá néhány regionális újság.

Az eredmény a stratégiaváltást sürgető meghatározó részvényesek elégedetlenségét váltotta ki. A Harbinger Capital Partners és Firebrand Partners fedezeti alapok, amelyek idén vásároltak jelentős csomagot a cégben, eszközeladásokat és az internetes tevékenységbe történő agresszív beruházást követelnek.

Ugyancsak pénteken számolt be a Washington Post arról, hogy a Google kaliforniai internetes vállalat az egy évvel ezelőttihez képest 30 százalékos bevételnövekedést ért el az első negyedévben, profitja 1,31 milliárd dollár volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?