Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csiszár vs. Natalia Oreiro

2001.03.27. 11:27
Nemrég találkoztam argentin turistákkal, akik Európában mászkáltak, és itt nálunk engem teszteltek, mit tudok Argentináról. Mondtam, tangó. Igen, tovább? Egy perc csend, mondtam, az a széttárt karú szobor a hegyen, nem, nem, az Rio de Janeiro. Két perc csend, Pelé. És mikor már így szénné égtem, beugrott Natalia Oreiro a Storyból: uruguayi, négy lánytestvér közül ő a legfiatalabb, meg a többi.
Az argentinok szabályosan görcsbe rándultak és kiabáltak: Úristen, Prágában is ezt mondták! Az a nő nem tud játszani, nem tud énekelni, és mindenhol csak ezekről a szappanoperákról hallottak, és ez mekkora gáz. Most, miután megismertük az argentin társadalmi hátteret, lássuk a legújabb fejleményeket Miss Oreiróval kapcsolatban!

Natalia Oreiro
Tudtommal még tavaly járt Magyarországon, a decemberi 28-i Story adta le az anyagot - Csak Lajcsi pulijának örültem jobban az Ötcsillag-díjnál címmel -, egyébként a pulit itt hagyta. A tv2 egy ragyogó ötlettel beültette Oreirót Jakupcsek Gabriella Férfisztriptízébe, mondván, ez most akkor, hohó, női sztriptíz lesz, és felkérték Csiszár Jenőt a riporteri szerepre, ami később apró malőrnek bizonyult.

Kis ütemkihagyással, március 22-én adták le a decemberi beszélgetést a művésznővel. Nem hinném, hogy azóta itt volt, ugyanúgy öltözve, ugyanazzal a harmadik világbeli frizurával. Nem baj, hát leadták negyed év múlva, nálunk úgysem történik semmi.

Csiszár, az Első Magyar Szabadalmazott Hiteles Csávó kimerül abban, hogy összevissza fikázódik, nagyon akar bizonyítani, így a beszélgetés lassan elkanyarodik a one-man-show felé. "Te egy ilyen szupersztár vagy?" "Te nő vagy?". Atomkemény, atomhiteles kérdések, főleg a hetvenes években, a vendég folyamatosan a tolmácsfüldugóját igazgatja. Végre reklám jön, egy megnyugtató női hang mondja: "Valóban ideje volt, hogy a Persilre váltsunk". Vitathatatlan. A szünet utáni második részben eljutok oda, hogy kezdem megkedvelni Natalia Oreirót, annyira laza és profi, és egy idő után szívózik Csiszárral, például nem hajlandó vele bemutatni a színészek műcsókját, pedig a másik nagyon rámegy a témára. A férfiközönség viszont nincs tőle elbűvölve, annál jobban tetszenek neki a műsorvezető kérdései. A Férfisztriptízben tomboló nőknél is leverőbben hatnak a kórusban nyerítő zakós-nyakkendős férfiak. Nem értem amúgy, ahhoz, hogy csoportosan tahóskodjanak emberek, miért kell úgy kiöltözni, mint egy esküvőn.

Csiszár Jenő
A másik probléma, hogy egy szappanoperasztárt elsősorban a nők ismernek, mivel a szappanopera a leszedált háziasszonyok műfaja. A rajongók szerintem lefedik a társadalom azon részének női felét, akik kiszorultak egy belassult világba, például gyes-depresszióval ülnek a lakásban. A férfi fele közben iszik. A gond tehát az, hogy a Férfisztriptíz Natalia Oreiró-s adását majdnem kizárólag csak nők nézhették, mégis tipikus macsóállat műsor készült, van-e bugyi rajtad, randizunk-e adás után, satöbbi. Nem vagyok biztos benne, hogy a nézők értékelték a kiérdemesült hippi műsorvezető individuális gesztusait. Én mindenesetre szívesebben láttam volna az interjút Fábry Sándorral. A dél-amerikai szériák töményen adagolják az érzelmeket, amik a valós életből kimaradnak. (Egy gyógyszerész segítségével kísérletet is lehetne végezni, egy pár órás széria megnézése hány darab Eleniumot helyettesít.)

A szívszaggató jeleneteket akár pápua-új-guineai bennszülöttek is előadhatnák kesztyűsbábokkal, fel se tűnne. Feltehetőleg ezért nincs komoly kritikai visszhangja a tévék elárasztásának arányában a dél-amerikai sorozatoknak: ez már televíziós szempontból üresjárat. A totális mese ellentéte a reality tv, amibe tőlünk nyugatabbra gyógyultak bele a nézők, bár állítólag már csökken a nézettsége. Az se semmi, de ott legalább a németek németeket, a belgák belgákat néznek, mi meg meghívunk egy argentin televíziós színésznőt, hogy megkérdezzük, kit pofozott fel utoljára.