Nem csonkított az őszödi beszéden a Kossuth Rádió

2007.01.26. 16:38
Az ORTT nem marasztalta el a Kossuth Rádiót, mert az közreadta a balatonőszödi Gyurcsány-beszéd és a szocialista párt választmányának zárt ülésén elhangzott Lamperth-beszéd hanganyagát. A testület szerint a közszolgálati médiumok számára "kötelezettség az ilyen eseményekről való beszámolás".

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) megszüntette a Magyar Rádióban tavaly ősszel sugárzott balatonőszödi Gyurcsány-beszéd és a szocialista párt választmányának zárt ülésén elhangzott Lamperth-beszéd nyilvánosságra kerülése miatt indított vizsgálatokat, és nem marasztalta el a közszolgálati médiumot.

"A Kossuth Rádió 2006. szeptember 17-18., illetve október 8-10. között sugárzott hír- és politikai magazinműsorainak vizsgálata" címet viselő, a vizsgálatot záró előterjesztés szerint "a beszédek, még ha azokat előadóik nem is a nagy nyilvánosságnak szánták, mindenképpen fontos hírértékkel bírtak az ország lakossága számára, így közreadásukért a közszolgálati médiumok nem marasztalhatóak el, hiszen számukra kötelezettség az ilyen eseményekről való beszámolás".

"Bár mindkét felvételre igaz, hogy nem a szokásos újságírói módszerekkel készült, ennek ellenére a rögzítés és nyilvánosságra hozatal miatt nem vetődhet fel médiajogi felelősség" - áll az előterjesztésben.

Az anyag szerint a közreadás során a szerkesztők "a bevett műsorkészítői technikát alkalmazták", amikor kiemeltek a beszédekből, illetve vágtak a felvett szövegen. A kormányfő nyári beszédéből például csak néhány mondatot idéztek először, ám nem sokkal később már a teljes szöveg olvasható volt a rádió honlapján.

"Egy hanganyag vágása önmagában nem jelent csonkítást, nem nevezhető a szerkesztő önkényének a rövidítés. Más a helyzet, ha a felvételt úgy szerkesztik, hogy közben más - az eredetivel ellentétes - értelmet nyer a rövidítés következtében a szöveg" - olvasható az ORTT irodájának előterjesztésében, amely szerint ebben az esetben azonban nem erről van szó.

A Magyar Rádió először szeptember 17-én tett közzé részleteket a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által nyáron, a szocialista frakció zárt ülésén mondott beszédből. Néhány héttel később Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter - az MSZP választmányának zárt ülésén elmondott - beszédét sugározta a közszolgálati médium; mint később kiderült, akkor a testület egyik tagja vitte be a terembe a több felszólalást is rögzítő riportert. Az eset után néhány nappal az ORTT elrendelte a történtek hatósági ellenőrzését, a vizsgálandó kört Meszleny László KDNP-delegált javaslatára a Gyurcsány-beszéd ügyével is kiegészítve.