Nem lesz híradó az HBO-n

2007.04.25. 16:58
Megkegyelmezett az ORTT: törvényt értelmeztek, és eddigi véleményüket megváltoztatva mégsem kényszerítik az országossá vált Filmmúzeumot, a Sport1-et, a Spektrumot és az HBO-t napi hírműsor sugárzására.

Az ORTT szerdai ülésén határozott arról, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 8. paragrafusának harmadik bekezdése a szakosított műsorszolgáltatók esetében nem eredményez hírműsor készítési kötelezettséget, vagyis az újonnan országossá minősített tematikus csatornáknak mégsem kell napi húsz percben saját gyártású hírműsort sugározniuk.

Az ORTT döntése kicsit meglepő, hiszen eddigi álláspontjuk az volt, hogy az országos csatornáknak mindenképpen kell hírműsort készíteniük, legfeljebb az a kérdés, hogy általános, politikai, közéleti eseményekről is be kell számolniuk, vagy elég, ha csak a témájukba vágó napi hírekből készítenek összeállítást. A Spektrum ebben az esetben a tudományos élet, a Sport1 a sport, míg az HBO és a Filmmúzeum a filmipar híreiből készített volna híradót.

Az ORTT mostani döntése szerint viszont a médiatörvény 8. paragrafusának első bekezdésében megfogalmazott kivétel (ami kimondja, hogy "Az országos és a körzeti műsorszolgáltató - a szakosított műsorszolgáltató kivételével - napi műsoridejének tíz százalékában köteles közszolgálati műsorszámokat szolgáltatni") a harmadik bekezdésben előírt hírműsor gyártására is vonatkozik. Így a csatornák fellélegezhetnek.

Az engedmény, az ORTT álláspontja szerint csak a tematikus adókra vonatkozik, így kérdéses, hogy a Viasat3-nak végül is kell-e majd napi hírösszefoglalót készítenie. Az Index ugyanis úgy tudja, hogy a testület tagjai szerint a Viasat3 általános tematikájú műsorszolgáltató, a csatorna viszont gyakran sorozatadónak nevezi magát, vagyis tematikus csatornaként tekint magára.

A csatornák az ORTT döntése előtt, a Magyar Rádió információi szerint már azon gondolkodtak, hogy felmondják a szerződésük néhány műsorszolgáltatóval, hogy így csökkentsék nézőik számát, és így újból körzeti műsorszolgáltatóval váljanak.