Híradó lesz a Viván, a Spektrumon és az HBO-n?

2007.03.29. 15:24
Heteken belül dönthet az ORTT abban az évek óta húzódó kérdésben, hogy mely kábelcsatornák számítanak országos vételkörzetű adóknak. Ha országossá válik az HBO, a Spektrum, a Sport1, a Viasat és a Viva, nem csak többet kell majd fizetniük, de napi hírműsort is kell majd sugározniuk.

Heteken belül dönt öt műholdas tévé országos vételkörzetűvé minősítéséről az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), tudta meg médiahatósági forrásból csütörtökön az MTI.

Az ORTT tavaly decemberben indított vizsgálatot hat adó ügyében, közülük a Hír Televíziót már február végén országos vételkörzetűvé minősítette a testület a tájékoztatás szerint. A HírTV az átminősítés után nettó 13 688 169 forint sugárzási díjat fizet évente, és főműsoridőben hírműsort is kötelező sugároznia, ami a hírcsatornának minden bizonnyal nem esik nehezére.

Döntésre vár még a Filmmúzeum, az HBO, a Spektrum, a Sport1, a Viasat és a Viva ügye, mivel ezekben az esetekben a csatornák fellebbeztek az ORTT vizsgálatának megállapítása ellen, vagyis nem tartják magukat országos vételkörzetű csatornának.

A kérdés lényeges pontja - a közműsor-szolgáltatók, jelen esetben a Filmmúzeum kivételével - a műsorszolgáltatási díj emelkedése mellett az, hogy országossá válva főműsoridőben legalább húsz perc (ezen belül tizenöt perc összefüggő) hírműsort kellene szolgáltatniuk ezeknek az adóknak.

Az Index információi szerint az ORTT egyelőre még nem döntötte el, hogy az esetlegesen országos csatornákká átminősített tematikus adóknak általános, politikai-közéleti hírműsort kell majd sugározniuk, vagy elég lesz a csatorna profiljába vágó napi hírek bemutatása is. (HBO-nál filmes hírek, a Vivánál pedig mondjuk a könnyűzenei élet hírei). Erről az ORTT csak a végleges átminősítések után dönt, mivel a médiatörvény nem rendelkezik elég egyértelműen ebben a kérdésben. Az általunk megkérdezett szakértők szerint az ORTT nagyon nehéz helyzetben van, mivel saját tekintélyét rombolja, ha mondjuk a Spektrumnak előírja, hogy napi politikai híradót sugározzon, viszont a könnyítés kiskaput jelenthetne egyes, általános tematikájú adóknak. (Elég ha ara gondolunk, hogy mondjuk a Viasat3 sorozatadónak definiálja magát, és akkor esetleg elég, ha a Helyszínelők sztárjainak életéről számol be nap mint nap)

Évek óta húzódik

A Viasat3-at egyszer már majdnem országos adóvá minősítette az ORTT 2005 elején, a csatorna akkor csak úgy tudott megszabadulni a kötelezettségektől, hogy visszaadta a Budapesten és környékén fogható földfelszíni sugárzásra kiadott engedélyét.

A nagyobb tematikus adók országossá nyilvánításának vitája már 2004. óta húzódik, azóta az ORTT több vizsgálatot is folytatott az ügyben. A döntést nehezíti, hogy a felek különbözőképpen értelmezik a médiatörvényt, amely kimondja, hogy az az országos adó, amely a magyar háztartások több mint felében fogható. A kábelcsatornák esetében azonban nem világos, hogy azokat a háztartásokat is bele kell-e számolni a csatorna vételkörzetébe, amelyekben elvileg ugyan fogható lenne az adó, de a háztartás nem fizetett rá elő.