Betiltja-e az ORTT az Egri Csillagokat?

2002.11.29. 13:28
Az Index egy buzgó fórumozója bejelentést tett az ORTT Panaszbizottságánál amiatt, hogy a tv2 délután 1 órakor, korhatárjelzés nélkül sugározta az Egri csillagok című történelmi filmet. Mint a bejelentésből kiderül, a Gárdonyi regényén alapuló alkotás az ORTT nemrégiben közzétett állásfoglalása szerint nemhogy 18 éven felülieknek való, hanem egyenesen az V. kategóriába, tehát a "televíziós közzétételre nem alkalmas" műsorok közé tartozik. A Panaszbizottság december 3-án tárgyalja az ügyet, amely a közvéleményt megosztó korhatárkarikák próbaköve lehet.
Az ORTT nyilvánosságra hozott nyilatkozata pontosan meghatározza az egyes korhatárkategóriákat, és igyekszik támpontot adni a különböző műsorok besorolásához. E dokumentum alapján az Egri csillagok filmváltozata "az erőszak részletező, elnyújtott, realisztikus vagy naturális" ábrázolása miatt eleve csak 18 éven felülieknek szólhat, amit vastag piros körben elhelyezett 18-as számmal kellett volna jelezni a film teljes időtartama alatt. Az Index Törzsasztalának Dark Future néven író fórumozója azonban - ugyanezen iránymutatásra támaszkodva - a filmet egyértelműen a "közlésre alkalmatlan", V. kategóriába sorolta be.

A részletes indoklás

1. "a műsorszolgáltatónak az V. kategóriába kell besorolnia a műsorszámot -, amennyiben az erőszak brutalitása és kegyetlensége oly módon kerül ábrázolásra, hogy azt ártalmatlannak vagy éppen dicsőségesnek tüntetik fel"

Az egri vár védői fondorlatos módon, különös kegyetlenséggel ölik meg a török nemzetiségű állampolgárokat, mindezt úgy, hogy a néző számára eközben hősként tűnnek fel.

2. "a műsorszolgáltatónak az V. kategóriába kell besorolnia a műsorszámot (...) ha az erőszakos cselekmény ábrázolása oly mértékben megrövidített, hogy például az áldozatra gyakorolt hatás, következmény elhallgatásra kerül."

Ez teljes mértékben fennáll, gondoljunk például a várfalról lehulló, mindössze 1-2 másodpercig mutatott harcosokra: nem tudunk meg semmit sérülésük mértékéről, esetleges maradandó károsodásukról, utókezelésük sikerességéről.

3. "Nem megengedhető az ártalmatlannak vagy jogosnak ábrázolt agresszió olyan személyek ellen, akik külső megjelenésük, kulturális és társadalmi önmeghatározásuk, szokásaik vagy gondolkodásmódjuk mássága alapján szenvednek erőszakot."

Megölni valakit pusztán azért, mert ruházata és fejformája alapján muzulmánnak néz ki, ez egyszerűen vérlázító.

4. "Ugyancsak az V. kategóriába kell sorolni azokat a műsorszámokat, amelyek a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására alkalmasak, azáltal, hogy: (...) az ábrázolt erőszakos cselekedetek szadisztikus módon kerülnek ábrázolásra, azaz az erőszak elkövetése vagy az áldozat szenvedése kapcsán érzett öröm vagy élvezet dramaturgiailag kiemelt"

Gondoljunk csak a várvédő asszony kaján vigyorára, miközben a létrán érkező török vendégmunkásra éppen forró szurkot öntött.

A fentiek remélhetőleg meggyőzik a T. Bizottságot arról, hogy az Egri Csillagok c. film nem alkalmas a televíziós bemutatásra még az éjszakai műsorsávban sem. A fentiek figyelembe vételével kérjük a kópiák elkobzását és megsemmisítését.

A Panaszbizottság válasza
"Szíves tájékoztatására közlöm, hogy 2002. november 14-én megküldött panaszbeadványát a Panaszbizottság ügyrendjének 8. parag. 4. bekezdése alapján egyéb panaszként az ORTT Panaszbizottság eljáró tanácsa elé terjesztettem. Értesítem, hogy az eljáró tanács ez ügyben nyilvános tárgyalását 2002. december 3-án 13 órakor tartja, amelyre meghívom. A tárgyalás helye: ORTT 1088 Bp. Reviczky u. 5. P11-es terem. Felhívom figyelmét, hogy a hatályos jogszabályi rendelkezés alapján az eljáró tanács a tárgyaláson meghallgathatja. Távolmaradása az eljárás lefolytatásának, illetve a döntés meghozatalának nem akadálya. Ügybeli képviseletét meghatalmazott útján is elláthatja, a képviseleti jogosultságot az eljáró tanács elnöke előtt igazolnia kell."

Az Index részletesen beszámol a keddi tárgyalásról.