Márk
13 °C
28 °C

2007-re megduplázzák az MTV Közalapítvány pénzét

2006.11.23. 07:35
A tervek szerint jövőre 50 milliárd forint jut a központi költségvetésből az elektronikus közmédiumoknak - ezt olvasta ki a parlament előtt lévő törvényjavaslatból a Napi Gazdaság. Ez csaknem 6 milliárd forinttal több az idei forrásnál.

A különbözet elsősorban a Magyar Televízió Közalapítványnak betervezett tételben mutatkozik meg, ez ugyanis idén még csak 4,4 milliárd forint volt, jövőre viszont ennek a duplájához, vagyis 9,45 milliárd forinthoz jut a köztelevízió. Ilyen címen egyébként más közmédiumokat, vagyis a Duna Televíziót és a Magyar Rádiót sem támogatják a büdzséből. A közalapítvány üzemelteti az intézményt.

Az MTV-előirányzat növekedésének okáról a Napi Gazdaság érdeklődött a Pénzügyminisztériumnál, de lapzártáig nem kapott választ. Más címen viszont további pénzekhez jutnak, mivel mindhárom intézmény műsorterjesztési költségét a központi költségvetésből fedezik. Ez az összeg csupán minimális mértékben emelkedik 2007-re. Valójában a pénz csak "átfolyik" az intézményeken, ezt ugyanis továbbutalják az Antenna Hungária Zrt.-nek.

A jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatban 25,6 milliárdot különítettek el üzemben tartási díj címen, ez az összeg hajszálra azonos az ideivel. Ez az a tétel, amelyet egy ideje a büdzsé áll az televíziókészülékek tulajdonosai helyett: háztartásonként havonta 967 forintot. A Napi számításai szerint a mintegy 2,5 millió háztartást figyelembe véve 30 milliárdot kellett volna elkülöníteni erre a célra. A 25,6 milliárd tehát az az összeg lehet, amelyre a szokásos lakossági befizetés esetén számíthatna az állam. (Korábbi tapasztalatok szerint a fizetésre kötelezettek több mint 10 százaléka nem fizette a díjat.)

A törvényjavaslat szerint az üzemben tartási díjat 2007 áprilisától az APEH kirója a vendéglátóhelyek tulajdonosaira is, de a büdzsé már most megelőlegezi az elszámolásra hivatott Műsorszolgáltatási Alapnak ezt a - vélhetően nem nagy összegű - pénzt. Az említett 25,6 milliárd forintból mintegy 24 milliárd kerül a három elektronikus médiához: az MTV 10,3 milliárd forintot kap, míg a Duna TV 6,1, a Magyar Rádió pedig 7,16 milliárdot.