ORTT Panaszbizottság: vezet a Pannon Rádió

2001.12.21. 22:20
Idén az ORTT panaszbizottságához csaknem háromszáz beadvány érkezett, és kevesebb mint tizedüknek adott helyt a testület - olvasható a Hullámvadász médiaportálon. A bizottság negyedéves beszámolójának sajtótájékoztatóján a panaszbizottság soros elnöke, Vasvári Erika tiltakozásul nem tartotta meg a munkájukról szóló beszámolóját.
Csak írásban összegzett adatokból vált megismerhetővé az Országos Rádió- és Televíziótestület panaszbizottságának idén végzett munkája, mert az év végén leköszönő soros elnök, Vasvári Erika közölte: a 22 tagú testület egy bizonyos eljárása, döntése miatt - tiltakozásul - nem tartja meg értékelő sajtótájékoztatóját. Nem volt hajlandó megnevezni az okot, és arra sem válaszolt, hogy ha súlyos etikai kifogása támadt, miért marad a panaszbizottság tagja.

A számok tanúsága szerint idén 260 körül lesz a panaszok száma, ebből közel 70 októbertől kezdődően érkezik. Ennek körülbelül tizedét a soros elnök - általában a beadvány hiányossága miatt - elutasította. A megtárgyalt ügyek ötven körüli mennyiségben az "egyéb" kategóriába tartozik, amelyben nem valamely rádió vagy tévé műsorának kiegyensúlyozottságát, pártatlan tájékoztatását kifogásolják. Az indítványozók háromnegyede nézőktől, hallgatóktól érkezik, pártok soraiból csupán ennek tizedében élnek ezzel a joggal.

A kezdeményezések kevesebb mint tizedében hoz elmarasztaló határozatot a bizottság. A hallgatottsági-nézettségi arányokat figyelembe véve feltűnő, hogy az október 1-je és december 13-a között benyújtott 64 panaszból három a Pannon Rádió ellen érkezett, a nagyságrenddel több embert elérő Magyar Rádió politikailag kényesnek tekintett műsorai ellen alig több, a Beszéljük meg! és a 16 óra adása nyomán egyaránt két kifogás támadt, szintén elmarasztalás nélkül. Ehhez hasonlóan a csekély nézettségű Magyar ATV Sajtóklubja jóval többek panaszát eredményezte, mint a milliós nézőszámú Heti hetes az RTL-en.