Epiláltatott-e Szent Margit?

2005.01.25. 21:20
Kinek áll ez érdekében? - kérdezte magában hetek óta a budapesti metró összes utasa, ha a szeme elé került a Titokzatos Óriásplakát, rajta a teljes pompába öltözött tengerésszel - rögtönzött közvélemény-kutatásom tanúsága szerint jelentős részük Horthy admirálisnak nézte - és a Titokzatos Felirattal.

#alt#
A címlap az ál-Horthyval
Pontosítsunk. Az óriásplakáton egy új színes magazin címlapja látható: a gőzhajókapitány-egyenruhát viselő, sugárzó fehér aurával körülvett János Károly spanyol király tányérsapkája fölött a Periculum Ignis felirat, ami a második szó hangzása ellenére nem japánul van, hanem latinul, az uralkodó mellett pedig három csalogató cikkcím. Dinasztiák, tradíciók, aztán Magyarországi Jolánta, Aragónia királynéja, végül I. János Károly - A Bourbonok mestersége az uralkodás.

Story magazin-szerű anyagok Luxemburgi Henrik lakásfelújításáról és Jagelló Erzsébet bikinivonaláról? Esterházy Péter szennyes titkai? Paparazzo-felvételek a liechtensteini trónörökös hírhedt keresztelőjéről? Ez tűnt talán a legéletszerűbbnek, de akkor mire föl a komolykodó cikkcímek? Nem beszélve a Periculum Ignisről (PE). Akkor talán arisztokrata életmódmagazin? No de egy ilyennek mekkora az elképzelhető célcsoportja, nem beszélve annak metrón utazó szeletéről? Színes kiadvány a Suzuki-tulajdonosok önérzetének növelésére? Aurafényképész szakfolyóirat? Nem fokozom tovább. Néhány órával ezelőtt végre megszereztem a magam Ignisét, és kiderült, hogy egyikről sincs szó. Az igazság mindennél megdöbbentőbb.

Sírhatnak a mazochisták

A Periculum Ignis kézbe véve határozottan a glossy kategóriába tartozó, vastag, nehéz, színes magazinnak mutatja magát, bár a címlap layoutja az igényesebb baromfiipari szaklapokkal rokonítja. A főszerkesztői beköszöntőt egy jellegzetes arisztokrata kalapot, nemesi fülbevalót és gyöngysort és csak a kiválasztott osztályokra jellemző erős állat viselő kékvérű hölgy, Annabelle Félicité de Valois mondja, de milyen jól! Azonnal milliókat szólít meg, amennyiben a lappal mindazokhoz kíván szólni, akik igénylik az értékes szellemi színvonalú újságokat. Na jó, de közelebbről? Hát a Bibliáról akar cikkezni, mert az mindannyiunkhoz szól. Aztán jön az a gondolatmenet, aminek a végére a szívembe zártam Annabelle Félicitét. Azonkívül azt gondolom, hogy nem tévedek, ha azt mondom, hogy az emberiség epekedve várja az élet jobbrafordulását. Legalábbis az emberek nagy többsége. Vannak persze, akik nem tartoznak ide. Az emberi értelmet megdöbbentő cselekedetekre képesek. A beköszöntőből aztán megtudjuk, hogy a Periculum Ignis nem extra tartozékokkal felspécizett népautót, hanem tűzpróbát jelent, de mégsem tűzoltószakmai vagy mazochista lapot tartunk a kezünkben, hiszen olyanokról lesz szó benne, mint az igazságos Mátyás király, gróf Széchényi Ferenc meg a Szőke Tisza.

Vonjanak felelősségre minden vezető beosztású fáraót!

#alt#
Annabelle Félicité de Valois
A lap az alapító-főszerkesztő kissé meglepő cikkével indul, Annabelle Félicité de Valois ugyanis éles fáraóellenes kirohanásokkal tarkított írásában szépen elmeséli a zsidó nép történetét, az egyiptomi fogságtól Józsuén, Saulon és a babiloni fogságon át Jeruzsálem újjáépítéséig, Jézussal a végén. Nem fogják kitalálni, mivel folytatódik a magazin. Szaniszló Ferenc, az MTV Panoráma című, szomorú emlékű műsorának a riportere elmeséli, hogy imádkozott a boszniai háború alatt több alkalommal a Medjugorjei Szűzanyához. Ezt nehéz lenne tovább srófolni. A következő darab mégsem Chrudinák Alajos mennybemeneteléről szól, hanem I. János Károly spanyol király életén fut végig, vallásos-naiv-rajongó hangütéssel, az Alapító Asszony tollából. De Valois asszony hozzám hasonlóan kedvelheti az Egy komisz kölök naplójának stílusát, ezért a Királyt mindenütt nagybetűvel írja. Meg olyanokat is ír, hogy Reméljük, Őfelsége imája meghallgatásra talált, és Isten áldása követi, hogy úrrá tudjon lenni azokon a nehézségeken, amelyek nyomasztják, és megszűnik a terrorizmus veszélye. És most jön a lap leghosszabb, 15 oldalas anyaga, ami egyszer csak felnyitotta a szememet, hogy mi is ez a meghökkentő kiadvány.

Keresd az eladó lányt!

A Dinasztiák, tradíciók felcímű cikk témája nem más, mint Karssay Natália Constancia, egy spanyolos szemöldökű, mellben nemesen erős, fiatal arisztokrata lány, akit egész- meg féloldalas fotókon láthatunk hímzett selyemruhában, arany diadémmal és drágaköves nyaklánccal, vadító vörös flamenco-jelmezben (több szögben is, pucsítva és domborítva), aztán gyermekek között jótékonykodva, díszmagyar báli dresszben, lazacszínű költeményben és elegáns ekrü színű estélyi ruhában. Natália Constaciáról elképesztően sokat megtudunk. Megmutatják nekünk a sokoldalú hajadon képzőművészeti alkotásait is. (Ő nem adott címeket, a mi javaslataink, balról jobbra haladva: Gay pride a keresztes lovagok táborában, Ismeretlen arisztokrata hölgy az első hazai állkapocsbeültetés után, Tájkép, A vekker és a Megszentelt Tolómérce, Korallzátony a víz alatt, Brumi Mackó minden faji előítéletet félresöpörve lecsapja Juliskát a Kanos Mókuska kezéről.)

Végtelen emberáradat

#alt#
Natália Constancia selyemben
Natália Constancia dinasztikus családban született, mégis igazi felvilágosult nemes hölgy, aki belátja, hogy minden ember családja évezredekkel ezelőttről származik, hiszen mióta Isten megteremtette az embert, folyamatosan születnek emberek. Azt is megtudjuk, hogy imádja a népzenét - mert a néptáncok, amelyek ott élnek a népek ösztöneiben, kifejezik egy nép identitását, amit a genetikájukban hordoznak - vonzza a rajz és a festészet, jelesen végezte a ruhaipari szakközépiskolát, még rajzfilmes is volt és édesanyjával programot indított az erőszakmentes mesevilág megteremtéséért. A Grimm testvérek deportálásáról szerencsére nem esik szó, előkerül viszont egy fotó a leányról és anyjáról, aki - talán már kitalálták? - nem más, mint Annabelle Félicité de Valois.

Nekem ekkor párásodott be a retinám. A lap eddig kuszának tűnő szerkezete logikus rendbe állt össze. Hiszen itt a magyar sajtótörténet legnagyszabásúbb házassági hirdetésével állunk szemben.

Az első lapon megismerjük a kedves mamát. A biblikus cikk figyelmeztet, hogy csak komoly, mély érzésű lovagok jönnek szóba, akik (sugallja a délszláv háborús cikk) azért legyenek talpig férfiak, akiknek mestersége (a szegről-végről rokon János Károlyhoz hasonlóan) az uralkodás. Aztán jön a lap igazi lényege, a leány bemutatása, jobbról-balról. Ha jól dekódoltuk a Periculum Ignis lényegét, zseniális húzással van dolgunk.

Hogyan talál manapság megfelelő férjjelöltet egy igényes arisztokrata anya? A magazin egyik cikkéből kiderül, hogy a házasságközvetítő régebben gyakran maga a pápa volt. De a mostanira ilyent nem lehet rábízni, mert gyakran lemerül az elem szegényben. Expressben hirdetni mégis snassz lenne, gründoljunk hát egy lapot. Az első szűrő a latin cím. Kirostálja az erkölcstelen, ördöggel cimboráló ifjak nagy részét. Az arisztokrata tematika miatt már csak a valódi kékvérűek, a kalandvágyó újságírók és a fogorvosi váróban unatkozó latinprofesszorok maradnak a kalapban. Az ezer forintos ár pedig kiszűri a hétszilvafásokat, a tanárokat és a riportereket. Gondolják csak meg. Bármilyen napilapban adnának fel hirdetést, okvetlenül jelentkezne egy rakás partiképtelen kalandor. Így viszont csak az a néhány, a feladatra egyedül alkalmas fiatalember jut el lényegig, akire a csalit a furmányos anyuka kivetette.

Hosszú levezetés


Klikk a képre!
Elméletünket támasztja alá, hogy a csúcspont utána lap drámaian ellanyhul. Se íze, se bűze-cikkek sorakoznak az igazságos Mátyás Királyról, a Parlamentről, semleges összefoglaló Gróf Széchényi Ferenc munkásságáról, a keszthelyi Festetics kastélyról meg a Szőke Tiszáról. Egy fontos anyag tévedt csak el ide a hátsó traktusba, aminek nyilvánvalóan egyedül az a funkciója, hogy tekintélyesen vastagra hizlalja a magazint: egy cikk magától a Leánytól, amiből megtudhatjuk, hogy olyan veretes ősei voltak, mint II. András lánya, Magyarországi Jolánta, aki szegény kilométeres vezetékneve miatt sosem írhatta ki a mezére a teljes nevét, hasonlóan például van Bronckhorsthoz.

Ha az anyai szív furfangosságának ez a felkavaró bizonyítéka eredményes lesz, a tengerész-egyenruhámba fogadok, hogy a lap második, a következő negyedévre ígért száma már nem fog megjelenni, Natália Constancia fejét viszont bekötik. Ha az egész levezetésünk téves, Annabelle Félicité de Valois még évekig szerezhet szép perceket a morbid humorú fogorvosok és fodrászok kuncsaftjainak.