Friderikusz kapta a Prima Primissimát

2005.12.09. 01:36
A köztévéből kirúgott műsorvezető kis időre visszatért az MTV képernyőjére, hogy átvegye az 50 ezer eurós kitüntetést.

Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Színházban. Kiemelkedő teljesítményükért a magyar szellemi élet, a kultúra, a művészet, a tudomány képviselői harmadik alkalommal részesültek elismerésben a vállalkozók napján.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, a díj kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: az elismerés megalapítása, az alapítvány működése - ha kicsit is - hozzájárult ahhoz, hogy képessé váljunk összefogni nemes célokért, tenni fontos közösségi ügyekért, ideológiai különbségektől függetlenül.

Mint mondta, az elismerés mára mozgalommá vált, területi díjakat alapítanak; az idén nyolc, jövőre tizenkilenc megyében jön létre a Prima Primissima Díj "kistestvére".

Az idén a magyar irodalom kategóriában Lázár Ervin író, a magyar színház- és filmművészet területéről Seregi László táncművész, koreográfus, a magyar képzőművészek közül Sváby Lajos festőművész vehette át a Prima Primissima Díjat.

A magyar tudomány területéről Kornai János közgazdász, a magyar oktatás és köznevelés kategóriájában Kozma Imre lelkész, a magyar építészek közül Csete György részesült elismerésben.

A magyar írott sajtóból Tamás Ervin újságíró, az elektronikus sajtó területéről Friderikusz Sándor szerkesztő lett a kategória győztese.

A népművészet és közművelődés témájában a Szentendrei Skanzen, a zeneművészet területéről Ránki Dezső zongoraművész nyerte el az elismerést. A közönségdíjat Csókay András idegsebész vehette át.

A Prima Primissima Díjat és alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. Az alapítvány tíz év alatt a Demján Sándor által felajánlott, több mint 1,65 milliárd forint értékű díjak odaítélésével a kiemelkedő teljesítményeket kívánja középpontba állítani.

A primissimák, vagyis a kategóriák győztesei 50 ezer eurót kapnak, míg a többi jelölt (prima) tíz-tízezer euró díjazásban részesül. A közönségdíjas ugyancsak 50 ezer eurót kap minden évben, ezt az összeget Csányi Sándor magánvagyonából ajánlotta fel.

"Ez a díj kategóriájában a legmagasabb összegű elismerés ma Magyarországon" - mutatott rá a gálán Dobó Kata, aki Vitray Tamás újságíróval, az elektronikus sajtó kategóriájának 2003-as győztesével közösen vezette a díjkiosztó műsorát. Hozzátette, hogy az elismerés nem csak egy díj, hanem "nemzetegyesítő ügy" is, hiszen az alapító, Demján Sándor szándéka szerint felette áll a politikának.