Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rapcsányi Lászlóé a Pulitzer-életműdíj

2008.03.09. 13:57
Tizennyolcadszor adták át a Pulitzer-emlékdíjakat vasárnap Budapesten.

Életművéért Rapcsányi László egykori rádiós újságíró, szerkesztő vehette át az elismerést. A méltatás szerint a több mint egy évtizede nyugdíjba vonult műsorkészítő három évtizeden át volt a közrádió "jellegadó hangja", aki a sportújságíráson kívül minden műfajban kipróbálta magát, feladatának a BBC elveit vallva: a rádiónak tanítania és felemelnie kell.

Oknyomozó cikksorozataiért Bódis Andrást, a Heti Válasz belpolitikai rovatvezetőjét, tényfeltáró újságírás kategóriában pedig az elsősorban az Élet és Irodalomban publikáló Rajnai Attilát díjazták; a rádiós újságírók közül a Magyar Rádió berlini tudósítóját, Zentai Pétert találta a legjobbnak a zsűri.

A fotósok közül az éppen külföldön dolgozó, "nemzetközi szabadúszóként" méltatott Gárdi Balázst díjazták, akinek plakettjét a fotóit rendszeresen közzétevő Földgömb magazin főszerkesztője, Nagy Balázs vette át; a legjobb alkotóközösségnek az Inforádió szerkesztőségét választották, az elismerést Módos Márton főszerkesztőnek nyújtotta át Sipos Lajos, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke.

Christopher Metheissen, a Magyar Telekom (MT) elnök-vezérigazgatója - az MT ez évtől a Pulitzer-emlékdíj kizárólagos támogatója - arról beszélt: ez a díj a tehetséget és az alkotást hitelesítő erkölcsi magatartást ismeri el. Egy olyan korban, amikor a sajtó egy része mind igénytelenebbé válik, és gyakran elfogadhatatlan eszközöket alkalmaz, tette hozzá.