Mégis nyomozhatnak a rádióelnök kinevezése miatt

2007.08.06. 14:45
A rádiókuratórium egyik tagja tavaly nyáron ikszet írt a rubrikába karikázás helyett. A VIII. kerületi ügyészség most feljelentés kiegészítést rendelt el. A feljelentést Pós Péter, a Magyar Rádió egykori kuratóriumi tagja tette még múlt hét kedden, miután eddigi beadványaival nem ért el semmit.

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a VIII. kerületi ügyészség a tavaly júliusi rádióelnök-választással kapcsolatos múlt heti beadvány kapcsán; az eljárást lefolytató kerületi rendőrségnek kell döntenie arról is, hogy indít-e nyomozást közokirat-hamisítás bűncselekményének gyanúja miatt az ügyben - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-t hétfőn.

Morvai Attila elmondta: 15 nap áll a VIII. kerületi rendőrkapitányság rendelkezésére a feljelentés-kiegészítésre.

Pós Péter, aki a választás idején volt a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának civil delegáltja és eddig beadványaival nem ért el eredményt, múlt kedden fordult az ügyészséghez. Érvelése szerint az akkor 29 tagú testületben 28-an vettek részt a választási procedúrában, és - egy, első menetben érvénytelennek minősített szavazat mellett - 18-an támogatták Such György megválasztását. Így "érvényes igen szavazatként a jegyzőkönyv csak 18 szavazatot (az összes szavazat kevesebb, mint kétharmadát) jelöl meg" - írja. Ugyanakkor, tette hozzá, a szavazatszámláló bizottság három tagja közül csak egy vélte úgy, hogy a kifogásolt voks érvényes.

A bonyolult esetleírás egyszerű cselekményt rejt: a szavazáskor az egyik delegált karikázás helyett egy ikszet tett az igen rubrikába.

A vitatott szavazat leadója, Dobák Lívia civil delegált később szóban jelezte, támogatni kívánta a jelölt megválasztását, így szavazata szerinte igennek minősül; ezt az indoklást akkori sajtóhírek szerint szavazással el is fogadta a testület. Ráadásul szavazati szándékát az egyébként dramaturgként dolgozó delegált később rejtegette, több interjúban kifejtette, hogy ő támogatja Such György pályázatát.