Két új csatornát indít a Magyar Rádió

2007.01.26. 16:27
A rádió menedzsmentje nem egyeztetett a kisebbségekkel, de azért elindítja a nemzetiségi műsorokat sugárzó csatornát. A kitöltetlen időkre világzenét, magyarnótát és sok ismétlést ígérnek. A másik adón parlamenti közvetítés lesz hallható.

MR4 néven indul el a közeljövőben a Magyar Rádió nemzetiségi műsorokat sugárzó csatornája, míg a parlamenti közvetítések az MR5-ön lesznek hallhatóak, nyilatkozta Such György elnök pénteken.

Az egykori, keleti normás URH-frekvencia helyébe lépő, február elsején induló két adó közül a nemzetiségi adó reggel nyolctól, 12 órán át sugároz műsort a középhullámon: 11 órányi kisebbségi műsor mellett egyórás magyarnóta-összeállítás lesz hallható majd rajta.

A műholdon és interneten is továbbított nemzetiségi programot a fennmaradó 12 órában vagy megismétlik, vagy világzenei összeállítással színesítik.

"Sem a nemzetiségi adó nevét, sem végleges műsorstruktúráját nem egyeztette a közszolgálati médium menedzsmentje a kisebbségekkel" - közölte Lásztity Péró szerb nemzetiségi vezető, aki a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumában az önkormányzatok képviselőjeként tevékenykedik.

Eredetileg tavaly februárban kellett volna megszüntetnie a Magyar Rádiónak a kisebbségi műsorokat és a parlamenti közvetítést sugárzó keleti normás URH-frekvenciájának működését. Mivel nem sikerült időben rendezni, hogyan terjesszék e programokat, a parlament egy évvel kitolta a határidőt.

A Magyar Rádió tavaly augusztusban hivatalba lépett elnöke már korábban úgy nyilatkozott, hogy az átállás után műholdon és az interneten keresztül közvetítik az Országgyűlés plenáris üléseit.