Ranschburg Jenő szerint Tom és Jerry árt a gyerekeknek

2008.05.16. 16:10
Mondhat bárki bármit, Ranschburg Jenő szerint a médiában látható erőszak és az erőszakos videójátékok igenis ártanak a gyerekeknek. Az ismert pszichológus szerint az agresszió nem öröklődött, hanem tanulás eredménye, amiben nagy felelőssége van a médiának.

A médiában, elsősorban a televízióban és a számítógépen megjelenő erőszak egyértelműen növeli a gyerekek agresszivitását, hangsúlyozta Ranschburg Jenő pszichológus egy konferencián tartott előadásában pénteken. Az erőszak jelensége a gyermektársadalomban címmel az MSZP országos emberjogi és gyermek tagozata rendezett konferenciát Budapesten.

Az ismert pszichológus professzor arról beszélt, hogy az agresszivitás a gyermekeknek nem öröklött, velük született tulajdonsága, hanem egy "tanulási folyamat" eredménye, amelyben nagy szerepet játszik a média. Felhívta a figyelmet a szülők felelősségére. Azt tanácsolta egyebek között, hogy szülők gyermekeikkel együtt nézzék a televíziót, és hívják fel a figyelmüket arra: az agresszió, az erőszak másoknak fájdalmat okoz. A szülőknek segíteniük kell gyermekeiknek abban, hogy ezt tudatosan átérezzék. Nem szabad engedni - mondta a pszichológus -, hogy a kicsik "szörföljenek" a készülékeken, mert nagy valószínűséggel leragadnak az agresszív, erőszakos képeknél.

Ranschburg Jenő véleménye szerint a magyar médiában a Tom és Jerry televíziós rajzfilmsorozat vetítése vetette fel először élesen az agresszivitás kérdését, a szakemberek ekkor mutattak rá arra a veszélyre, hogy a gyerekek nagy mértékben azonosulnak az agresszorral, az erőszakos "hősökkel", legyenek azok "akár a jó, akár a rossz" oldalon.

A szocialista párt emberjogi és gyermektagozatának elnöke, Hanti Vilmos arról beszélt, hogy egy felmérés szerint a gyerekek egyre agresszívebbek, ebben azonban - tette hozzá -, visszatükröződik társadalmunk is, amelyben élünk. A tagozat kampányt indított a jelenség visszaszorításáért, ennek célja, hogy a gyerekeket minél inkább szoktassák rá az "optimális képernyőhasználatra".

Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt évben 421 ezer bűncselekményt követtek el, ebből mintegy 4200-at 14 éven aluliak. Hozzátette: az elmúlt évek átlagában ez a szám 3800 és 4200 között mozgott, és ezen bűncselekmények 75 százalékát 12 és 14 év közötti gyerekek követték el.

Szólt arról, hogy a büntethetőség korhatára Magyarországon jelenleg 14 év, a büntető törvénykönyv megújításának folyamatában felmerült az is, hogy ezt a korhatárt vigyék le 12 évre. Mint mondta, személy szerint ezzel nem ért egyet, azt viszont kiemelte, hogy szükség van a fiatalkorúakkal kapcsolatos büntetőjog kidolgozására, ami komplex társadalmi megközelítést igényel.