Elrabolt gyerekek, menekülő rabok

2004.03.30. 14:29
A jövő valóságshow-iban a bűnözés veszi át az erotika szerepét. Valódi elrabolt gyerekek és valódi kommandók a fiatal nézőkért.
Jacuzziban tespedő bunkók és a pálmafák közt a rovarevés érzelmi hatásairól valló mű-Robinsonok után elrabolt gyerekek és menekülő rabruhás játékosok lesznek a következő generációs valóságshowk főszereplői.

A Survivor kitalálója az amerikai CBS televízió számára elkészítette új valóságshow-jának első, bevezető epizódját, amelyben egy valódi különleges osztag valóban elrabolt vagy eltűnt gyerekek után kutat.

Elrabolt gyerekek a tévézőkért

Mark Burnett Recovery névre keresztelt műsorának részleteit egyelőre teljes titok övezi, annak ellenére is, hogy előkészítése és munkálatai 18 hónapig tartottak.

Burnett annyit árult el, hogy brit kommandósként szerzett tapasztalatait építette be a projektbe. A show egyik főszereplője, Bazzel Baz amerikai tengerészgyalogos és CIA-tag lesz. Ő vezeti ugyanis azt a különleges csoportot, amelyik az eltűnt gyermekek felkutatását és a velük kapcsolatos jogi ügyeket intézi, majd az epizód végén kiszabadítja a kis ártatlanokat.

Baznek, számtalan elfoglaltsága ellenére sem ez lesz az első televíziós megbizatása. A kommandós a The Agency című show terroristaellenes szakértőjeként debütált a média világában.

A CBS szóvivői a Daily Variety-nek hangsúlyozták, hogy a műsorban minden, így a gyerekek és az ő elrablásuk majd kiszabadításuk is valódi. "Nincs ennél nagyobb dolog. Ez több mint televízió" - tették hozzá lelkesen.

A gyerekek mindenesetre hosszú sorozathoz biztosítják az alapanyagot. Az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Nemzeti Központjának adatai szerint Amerikában 1999-ben közel 800 ezer gyereket nyilvánítottak eltűntnek, 58 ezret pedig elraboltak.

A Recovery, annak ellenére, hogy valóságshow-ként reklámozzák, nélkülözi azok néhány szokásos elemét. A műsor nem interaktív, a nézők nem szavazhatnak be elrabolandó fiatalkorúakat, később pedig nem vonhatják meg a játék jogát egyetlen, túlságosan bajuszos rendőrtől sem.

Ezen túl pedig minden adás az ügy megoldásával zárul, árulták el az illetékesek, bár az nem derült ki, hogy ezen feltétlenül happy endet kell-e érteni.

Összeláncolt rabok a fiatalok kedvencei

A Court TV új reality show-ja bizonyítja, hogy a kreatív szakemberek fixácója az erotika után a bűnözés. A Chase című sorozat két főszereplőjének a most bevezetésre kerülő műsor szabályai szerint 24 óra áll a rendelkezésére, hogy megtalálja a szervezők által elrejtett pénzt, miközben egy profi kommandó mindent megtesz, hogy elkapja őket.

Az április 30-án bemutatandó első részben a két, egyébként narancsszínű rabruhába öltöztetett, és övüknél összeláncolt szerencsétlen a Mojave sivatag környékén igyekszik teljesíteni az öltönyös programigazgatók által kiötlött feladatot.

Art Bell, a csatorna igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy az új műsorral a fiatal közönség meghódítása a céljuk.