Elsötétítés: bírósághoz fordult az RTL Klub

2003.04.09. 15:42
Az Országos Rádió és Televízió Testület március 26-i döntése ellenére nem sötétült el az RTL Klub képernyője: a csatorna bíróságra vitte a testület döntését. Az ORTT a szexuális jellegű tartalom miatt büntette az RTL Klubot.
Az ORTT március 26-án azért szabott ki 20 perces képernyő-elsötétítést az RTL Klubra, mert a testület szerint a Való Világ 2 januárban főműsoridőben sugárzott négy adását túlzott szexualitás jellemezte. A csatornának a határozat kézhezvételétől számított két napon belül 20.00-tól 20.20 percig kellett volna felfüggesztenie adását.

A televízió a bírósághoz fordult, amely megszüntette az azonnali végrehajtási határozatot - adta hírül a Kreatív Online. A bíróság a továbbiakban azt vizsgálja, jogos volt-e a testület álláspontja a valóságshow tartalmával kapcsolatban - mondta a lapnak Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója.

Az ORTT a VV2 január 16-i, 17-i, 18-i és 20-ai adásánál észlelt törvénysértést. A médiahatóság kifogásolja, hogy az RTL Klub a produkciókat nem a megfelelő korhatár-kategóriába sorolta, tekintettel arra, hogy azok közvetett módon utaltak a szexualitásra. A testület megítélése szerint a csatorna - elsősorban üzleti szempontokat szem előtt tartva - úgy alakítja műsorát, hogy az minél inkább a szexualitásra koncentráljon. Az ORTT sajtóközleményében részletesen példákkal illusztrálta álláspontját.