4 milliós jutalmat kapott az MTV exelnöke

2008.08.08. 11:57
Rudi Zoltán, az MTV egykori elnöke az Index információi szerint egy kétnapos konferencia megszervezéséért kéthavi bérének megfelelő jutalmat kapott a köztévétől. Pedig a Stratégiatervezési és Kommunikációs Igazgatóság vezetőjeként ez lenne a munkája.

Idén június elején Budapesten rendezték az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének szokásos éves közgyűlését. Június 3-án és 4-én több mint kétszáz európai köztévé és közrádió vezetője jött Magyarországra, hogy megbeszéljenek ezt-azt, mellesleg megválasszák a szövetség új elnökét. A mindössze kétnapos rendezvényt házigazdaként a Magyar Televízió szervezte, az Index információi szerint a lebonyolításért a Stratégiatervezési és Kommunikációs Igazgatóság több munkatársa is jutalmat kapott, köztük az egykori tévéelnök, Rudi Zoltán, aki több mint 4 millió forint jutalmat vehetett fel júliusban a fizetése mellett.

Úgy tudjuk, hogy Rudi, mint a Stratégiatervezési és Kommunikációs Igazgatóság vezetője kinevezésekor megtarthatta egykori elnöki fizetését, vagyis a kétnapos konferenciáért körülbelül havi járandósága kétszeresét kapta kézhez. Mindezt úgy, hogy a konferenciák szervezése a Stratégiatervezési és Kommunikációs Igazgatóság feladatkörének része, ráadásul Rudi Zoltán az EBU (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) irányító testületének is tagja. Vagyis több mint 4 millió forint jutalmat kapott azért, mert elvégezte a munkáját.

Amikor a kiemelkedően magas jutalomról érdeklődtünk az MTV kommunikációs osztályán, akkor azt a választ kaptuk, hogy a munkáltatónak joga és lehetősége van arra, hogy a kiemelkedő teljesítményeket bármelyik munkatársánál jutalommal ismerje el.

A hivatalos válasz szerint az MTV Nemzetközi Kapcsolatok egysége négy éve dolgozik azért, hogy Budapest legyen a házigazdája az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége éves közgyűlésének. (A hivatalos válasz ellenben nem tartalmazza azt, hogy Rudi Zoltán csak március óta vezetője a szervezeti egységnek, így a négy év kemény munkájáért nem biztos, hogy megilleti a jutalom).

Az MTV közleménye emellett hangsúlyozza, hogy a jövedelem, a jutalom mértéke egyébként személyes adat. A munkáltató, vagy annak alkalmazottja büntettet követ el, ha illetékteleneknek személyes adatot ad ki.

Az ügy miatt többször is kerestük telefonon Rudi Zoltán, de nem tudtuk elérni.