Már 28 milliót bukott idén a Sláger Bochkoron és Boroson

2007.03.23. 15:29
Újabb négymillió forintos bírságot szabott ki az ORTT a Sláger Rádióra, mert a Bumerángban a drogfogyasztást népszerűsítették, a fizikai erőszakon vicceltek és extrém szexuális helyzetbe kényszerítették a Mikulást. A rádió idén már 28 millió forint bírságot kapott a két műsorvezető miatt.

Ismét többmilliós kötbért szabott ki a Sláger Rádióra annak reggeli műsora miatt a médiahatóság, derül ki az Országos Rádió és Televízió Testület határozatából.

A döntés szerint a Boros Lajos és Bochkor Gábor által vezetett Bumeráng tavaly december 1. és 7. között több esetben megsértette a médiatörvényt, ezért az ORTT több mint négy millió forint megfizetésére kötelezte az adót.

A közigazgatási határozat szerint a reggeli műsorokban "előfordultak problematikus részletek, melyek a 12 év alattiak számára még nagykorú felügyelete mellett sem voltak feldolgozhatók".

"A három problémás adásból kettőben (december 5. és 7.) elsősorban az agressziót érintő kérdéskörök nem megfelelő feldolgozása indokolta volna a magasabb korhatári besorolást. A műsorvezetők több alkalommal viccelődtek deviáns és erőszakos cselekedeteken (pl. bérgyilkos felbérlése, családon belüli erőszak), továbbá humorforrásnak számított a fizikai bántalmazás kilátásba helyezése is. A fenti magatartásformákat többnyire nem ítélték el egyértelműen, így tévesen értelmezve az elmondottakat, ezek akár elfogadhatónak is tűnhettek a fiatal hallgatók számára" - áll az ORTT döntésének indoklásában.

"Egy esetben (december 7.) a drogfogyasztás került kedvező, a magatartásforma jótékony hatásait ecsetelő megvilágításba, a kábítószer káros egészségügyi, illetve társadalmi következményeit viszont nem említették. December 6-án pedig egy erősen szexuális töltetű párbeszéd hangzott el, mely ráadásul a gyermekek számára közkedvelt Mikulás-ünnep kontextusában jelent meg, burkoltan extrém szexuális helyzetre utalva" - folytatja Boros és Bochkor bűnlajstromát a határozat, ami szerint "a műsorvezetők a hallgatói sms-ek beolvasásakor sem jártak el mindig megfelelő körültekintéssel, így számos adásban találkozhattunk trágár hallgatói üzenetekkel, amelyek meghaladták a délelőtti idősávban közzétehető mértéket".

A médiahatóság már több alkalommal rótt ki kötbért a műsor miatt: február elején 11 millió, két héttel később pedig 13 millió forintra büntették a Sláger Rádiót a Bumeráng miatt, így a csatornának ebben az évben már 28 millió forintjába került a két műsorvezető ténykedése.