Szex és erőszak a szappanoperákban is

2003.10.06. 20:29
Növekszik a brutális és erotikus jelenetek aránya a délután vagy kora este látható brit szappanoperákban, ami aggasztja a gyerekek egészséges fejlődését szem előtt tartó szülőket.
Egyre jobban aggasztják a brit szülőket a kora este vetített szappanoperák, mert úgy találják, ezekben mind többször mutatnak be erőszakos vagy erotikus jeleneteket. Ez egy kutatásból derült ki, amelyben négyezer felnőttet és ezerötszáz gyermeket szólaltattak meg - írja az Ananova. A felmérést a BBC és vele együttműködő médiafigyelő társaságok készítették.

A megkérdezettek elsősorban az EastEnders és az immár negyven éve futó Coronation Street sorozatokra panaszkodtak, de olyan, kifejezetten tizenéveseknek szánt műsorokat is említettek, mint a Buffy, a vámpírok réme vagy a Hollyoaks.

A klipek is károsak

A kifogásolt jelenetek között volt részletesen bemutatott vízbefulladás, illetve hosszú, szenvedélyes férficsók. A szülők a szappanoperák radikalizálódását egyértelműen a nézettségért folytatott háborúnak tudják be, és szorgalmazzák, hogy az ilyen képsorok csak este kilenc óra után kerüljenek képernyőre. Hasonlóan elégedetlenek a brit anyák és apák egyes zenészek videoklipjeivel; főképp Christina Aguilera, Robbie Williams, Eminem és a Tatu filmjeit tartják elfogadhatatlannak.

Magyarországon egyelőre nincs komoly verseny különböző sorozatok között; ám a hazai gyártású szappanoperák közt egyeduralkodó Barátok közt homoszexuális jelenetei korábban zajos tiltakozást váltottak ki. A magyar kereskedelmi televíziókat jellemzően inkább a valóságshow-kban, talkshow-kban és filmekben látható erőszakért vagy erotikáért rója meg az Országos Rádió és Televízió Testület.