Soma-díj a számlagyáros hajléktalanokért

2009.01.12. 11:04
Brückner Gergely, a Figyelő újságírója, és Pethő András, az Origo munkatársa megosztva vehették át a legjobb tényfeltáró újságírói teljesítményért odaítélt Gőbölyös Soma-díjat vasárnap.

Idén nyolcadik alkalommal adták át a tényfeltáró újságírás Gőbölyös Soma-díját vasárrnap a Magyar Tudományos Akadémián. Lőke András, a Gőbölyös József Soma Alapítvány kurátora a díjátadó ünnepségen elmondta, hogy ez alkalommal több mint húsz szerzőtől hatvannál is több pályamunka érkezett. A legaktívabb pályázók, a Magyar Narancs és a Magyar Nemzet is több szerzőt és cikksorozatot jelöltek.

Lőke szerint nem volt könnyű a döntés, mert a pályázatok minősége egyenletesebb volt, mint eddig bármikor. Az esélyesek rövid listáján hét szerző szerepelt, köztük Borsodi Attila (Magyar Nemzet) cikksorozata Gyenesei István önkormányzati miniszter viselt dolgairól; Csepregi Botond (Index) cikksorozata a szegedi stadionpókerről; Dénes Zoltán (Magyar Nemzet) cikksorozata a mézhamisításról; Gergely Zsófia (Origo) cikksorozata a Gripen-ügyről; Somlyódy Nóra (Magyar Narancs) cikksorozata a pécsi kultúrfőváros-projekt visszásságairól.

A 2009-es Soma-díjat megosztva ítélték oda: Brückner Gergelynek (Figyelő) a Siemens korrupciós ügyeiről szóló cikksorozatáért, és Pethő Andrásnak (Origo) a Welt 2000 Kft. pályáztatás nélkül elnyert milliárdos állami megbízásairól szóló cikksorozatáért.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az alapítvány Brückner Gergely méltatásában úgy fogalmazott, hogy a szerző két cikke - Számlagyáros hajléktalanok, Mozgalmas purgatórium - feltárta azt a mechanizmust, amelynek révén a Siemens hajléktalanokkal kötött álszerződésekkel és teljesítmény-igazolásokkal fedezte korrupciós kiadásait, illetve adatokat szerzett a hajléktalanokat tucatszámra beszervező, a felelősségre vonás elől külföldre menekülő Schrödl András tevékenységéről.

Pethő András az Origón publikálta cikksorozatát, amelyben - a méltatás szerint - a téma szálait egytől-egyig elvarrta, a történet mozgatórugóit feltárta. Aki az írásokat elolvassa, megtudja, miként nyerhetett milliárdos állami megbízásokat a Welt 2000 Kft. verseny nélkül az uniós forrásokat elosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől.

A most nyolcadik alkalommal odaítélt Soma-díjat a kuratórium eddig két alkalommal, 2002-ben, illetve tavaly osztotta meg.  Az alapítványt Gőbölyös József újságíró - ahogy barátai hívták, Soma - 2000-ben bekövetkezett halála után hozták létre barátai és kollégái fiatal, 37 éven aluli újságírók tényfeltáró munkáinak díjazására.