Foci-vb és sportmúzeum az RTL új csatornáján

2006.01.19. 16:40
Ironman Triatlon Világkupa, több évtizedes, legendás bokszmeccsek és persze az idei foci-vb a kisebb-nagyobb füllentésekkel beharangozott Sport Klub műsorán.

"Csak a Sport Klub sugározza majd a spanyol bajnok Barcelona, az Arsenal és a Liverpool összes bajnoki mérkőzését és valamennyi összecsapását a Bajnokok Ligájából". Így szólt a hirdetés, amely január első napjaiban többször is feltűnt az RTL Klub csatornán.

A csütörtökön tartott sajtótájékoztatón aztán kiderült: ez igaz, viszont minden meccset, melyet a három klub saját tv-csatornáitól szerzett meg a SportKlub, legkevesebb 24 órás csúsztatással adják csak le. Ezek a jogok, a sportpiacon szokásos 2-3- évig vannak a csatornánál, de természetesen hosszabb távon is szeretnék megszerezni azokat.

Nem ez volt a csatorna egyetlen füllentése, mivel a kiosztott sajtóanyagban már a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság és a 2010-es vb is szerepel, azonban újságírói kérdésre kiderült, ezek még csak a tervek.

A világbajnokságra kihegyezve

Ugyanakkor a nyári labdarúgó vb valamennyi meccsét leadja a csatornát működtető, az RTL Klubhoz közel álló IKO Kft, amely többek közt a Cool és a Film+ csatornákat is működteti. Ugyan nem mindet élőben, de lesz, amelyet többször is. Arra a kérdésre, miszerint mennyit ad az RTL, és mennyit az új csatorna élőben, még nem tudták a választ, ez az elkövetkezendő hetekben dől el.

Ugyancsak képlékeny még a vb-ről tudósító kommentátorok kiléte is, de Gyulai Balázs,a csatorna programigazgatója szerint szeretnék házon belülről megoldani a közvetítéseket. "Nem csak az eddig ismert hangokkal, hanem olyan emberekkel, akik eddig a háttérben tettek sokat a számtalan sikeres közvetítés során" - mondta Gyulai.

Az IKO - mely Magyarországon kívül Csehországban, Szlovákiában, Romániában és februártól Szerbiában is üzemeltet csatornát, a jövőben szeretné megszerezni a jelentősebb európai bajnokságok (olasz, angol, német, spanyol) közvetítési jogait is. Ezek jelenleg a piacot uraló konkurens Sport TV-nél vannak.

A külföldi foci mellett természetesen a mazochistákra is gondoltak a csatornánál: a magyar bajnoki küzdelmekből a tervek szerint fordulónként 2-3 kerül képernyőre, de megmarad az RTL Klubon is a szokásos vasárnap délelőtti közvetítés.

Ezen kívül a brazil bajnokság élő közvetítése tűnik népszerű műsorszámnak, ugyanakkor kérdéses az Ironman Triatlon Világkupa sorozat, vagy az ATP Masters férfi teniszversenyek közönségvonzó képessége.

A sport klasszikusai

Ezeken kívül többnyire régi, filmarchívumokban található műsorok szerepelnek a tervek között. Így lehet majd nézni ősrégi wimbledoni teniszmeccseket, évtizedekkel ezelőtti bokszmeccseket (az ESPN Fight Nights-től), vagy olimpiai visszaemlékezéseket is. A technikai sportok közül is lesz választék (Indy Car, motorcsónak vb, német túraautó bajnokság), kérdés csak az, hogy mennyivel az eredeti időpont után sugározza majd a fordulókat a Sport Klub.

Úgy tűnik egyelőre, hogy néhány kisebb bajnokságot, és persze a foci vb kevésbé fontos meccseit kivéve a Sport Klub az ESPN Classichoz hasonló, sportmúzeum jellegű csatorna lesz. Persze kérdés, hogy ősszel, amikor megkezdődik a küzdelem a nagy európai futballbajnokságok közvetítési jogaiért, sikerül-e a Sport Klubnak legyőznie a rivális Sport TV-t.