Melegek miatt bírságolták a szingapúri tévét

2008.04.26. 08:56
Csaknem 1,8 millió forintnak megfelelő összegre bírságolta a szingapúri médiahatóság a délkelet-ázsiai városállam köztelevízióját, mert egyik műsorában bemutatott egy homoszexuális párt és örökbe fogadott csecsemőjüket.

A Straits Times című napilap beszámolója szerint a médiahatóság úgy találta, hogy köztévé lakberendezéssel foglalkozó sorozatának szóbanforgó epizódja - amelyben a műsor házigazdája egy gyerekszobát segítenek berendezni a meleg párnak - "a homoszexuális életvitelt népszerűsíti".

A kormánypárti újság szerint a cenzúra kifogásolta, hogy a műsorban a csecsemővel együtt feltűnt a meleg pár, a házigazda pedig családnak ismerte el őket. Ezzel ugyanis a tévécsatorna megsértette azt az előírást, amely tiltja a homoszexualitást "népszerűsítő, igazoló vagy dicsőítő műsorok" sugárzását, szólt a verdikt.

Szingapúrban bűncselekmény a homoszexualitás, és ha egy férfit "szemérem elleni súlyos vétségen" kapnak rajta egy másik férfival, két évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak rá, bár ilyen bűnvádi eljárást ritkán indítanak a hatóságok.

A hatóságok korábban a melegfesztiválokat és -filmeket is tiltották, ennek ellenére a metropolisz gyarapodó meleg közösségnek ad otthont.