Társulat jó, Megasztár rossz?

2008.07.15. 08:02
Amíg a Társulat közszolgálati műsor, és értékeket ápol, addig a Megasztár vagy mondjuk a Szombat Esti Láz nem. Mi az a lényeges különbség, ami miatt más megítélés alá esik a két műsor. Csak nem az, hogy az MTV-ben elvileg minden közszolgálat? A médiatörvény egyik utolsó fricskája, ami miatt most aggódnak a kereskedelmi tévék.

   

A médiatörvény lassan kimúlik, de még végóráiban is képes összezavarni a médiapiacot: az 1997-es törvény betűi szerint ugyanis lehet, hogy két szinte azonos műsor közül az egyik közszolgálati, értékteremtő és támogatandó, a másik viszont egyszerűen csak szórakoztató, sőt sekélyes.

A Megasztár és a Társulat közt szinte alig van különbség, hiszen mindkét tehetségkutató az énekről, az előadóművészetről szólt, mindkettőben szavazhatott a közönség és egyébként is, mindkettőben slágereket énekeltek az adás nagy részében (A Társulat sem csak az István a királyról szólt, az adások többségében musicaleket énekeltek a jelentkezők). Mégis az Országos Rádió és Televízió Testület a Megasztárt a Tv2 kérése ellenére sem számította be a közszolgálati vállalások közé, vagyis nem tekintette közszolgálati műsornak, míg a közszolgálati adón vetített Társulat művészeti és kulturális eseménynek számít, hiszen a médiatörvény értelmében csak akkor támogatható, a Társulatot pedig többek közt a Vodafone is szponzorálta.

A Megasztár első szériájának döntőjét és második két évfolyamát tekintette közszolgálatinak a Tv2, így ezeket is benyújtotta a műsorszolgáltatási szerződésben meghatározott közszolgálati kötelezettség teljesítésének részeként az ORTT-nek, a testület azonban ezeket a műsorokat visszadobta, mondván a "műsor reality show elemeket is tartalmazott" és "jelentős volt az sms-szavazás népszerűsítése". Pedig a Társulat is reality, hiszen bemutatta a jelentkezők életét is, ott is lehetett sms-ben szavazni, igaz ezt a műsort az ORTT eddig nem vizsgálta, hiszem a köztévének nincs bejelentési kötelezettsége új műsor indításakor, így az ORTT nem is döntött arról, hogy a műsor közszolgálati-e vagy sem.

A Társulat kulturális jelentőségét az MTV régebben adott sajtónyilatkozataiban is hangsúlyozta, véleményük szerint az István a király a magyar kultúrkincs része, így a műsor nem csak egy szimpla tehetségkutató, de kulturális misszió is. A Tv2 is hasonlóan vélekedik, szerintük az új tehetségek felkutatása közszolgálat, az RTL Klub pedig a Szombat esti láz című celebtáncoltatót tartja közszolgálati műsornak, be is nyújtották, mint közszolgálati kötelezettségvállalást, az ORTT meg vissza is dobta, ahogy kell.

"Az ORTT döntése ellentmond a gyakorlatnak, hiszen amíg az MTV a kereskedelmi televíziók terepére tévedve hasonló műsorokat gyárthat nagy megelégedésre, addig az RTL Klub hasonló produkcióit nem fogadják el közszolgálatnak" - jegyezte meg Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója, míg Magyar Rita, a Tv2 szóvivője csak annyit mondott, hogy véleményük szerint minden tehetségkutató műsornak azonos megítélés alá kéne esnie.

"Teljesen önkényesen sorol be közszolgálatinak egy műsort az ORTT, például a Szombat esti láz ismertette meg újból a szalontáncokat a nézőkkel, a műsor után sokszorosára nőtt a táncművészeti főiskolára jelentkezők száma. Ez is közszolgálat, az ORTT ezeket az érveket azonban nem hallgatta, talán nem is hallgathatta meg" - véli Rényi Ádám.

Nem is kell figyelniük az MTV műsorait

A baj az, hogy a közszolgálatiságot a médiatörvény értelmében egyes műsorok esetében éppen a köztévénél nem kell vizsgálni, így éppen a köztévé gyárt ellenérveket az ORTT döntései ellen.

"A közmédiumok folyamatosan az ORTT látóterében állnak, hiszen éves műsorkínálatuk alakulásáról minden évben felmérés készül. A 2007-es elemzés arra mutatott rá, hogy a közfinanszírozású televíziók továbbra is megőrizték pozíciójukat az értékteremtésben" -nyilatkozta Vékony Éva, az ORTT sajtószóvivője, aki hangsúlyozta, hogy a médiatörvény értelmében az MTV egyes műsorainak tartalmi felügyeletét viszont a kuratóriumnak kell ellátnia.

Mindez azért olyan fontos mostanában, mert mindhárom országos csatorna újból hasonló műsorterveket dédelget, az biztos, hogy már ősszel érkezik a Megasztár, és az RTL Klubnál is tervben van egy esztrádműsor, sőt az MTV a Társulat második évadában a Jézus Krisztus Szupersztárt dolgozná fel, így három hasonló műsor futhat teljesen más médiatörvényi besorolással. A két kereskedelmi csatornának pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a sok pénzt és műsorórát felemésztő műsoraikat elfogadják-e közszolgálatinak, és ha nem, akkor az MTV esetében ez a kérdés miért nem merül fel. Ráadásul az éneklő hippi Jézus esetében már a magyar kultúrkincs emlegetése sem lehet majd kifogás.