A Tv2 nem találja a köcsögöző műsort

2005.04.22. 16:54
A Tv2 azzal védekezik a Terry Black által benyújtott személyiségjogi per tárgyalásán, hogy ők nem is látták azt a műsort, amiben Nacsa Olivér köcsögnek nevezi Rácz Károlyt.
A Rácz Károly által indított személyiségi jogi pert Dr. Pataki Árpád bíró július 1-re napolta el pénteken: a pert tavaly januárban indította a felperes a Szulák showban elhangzott sértő kijelentés miatt. A műsorban annak idején Bagi Iván Havas Henriket, míg Nacsa Olivér a Terry Black művésznéven is ismert Rácz Károlyt parodizálta, amikor Nacsa Olivér a gyermektartási peréről elhíresült egykori transzvesztita előadóművész nevében azt mondta, hogy "Én egy köcsög vagyok". Ezért a kijelentéséért Rácz Károly nyilvános elégtételt és tíz millió forint kártérítést követel a produkciós irodától.

Az alperesek - a TV2, Nacsa Olivér és a Prime Time produkciós iroda - jogi képviselői hangsúlyozták, hogy a produkciós cégnek és a csatornának sincs meg a műsor felvétele, ezért a felperesnek kell bizonyítania, hogy egyáltalán elhangzott a kérdéses kijelentés.

A csatorna és a parodisták védői hangsúlyozták, hogy ha mégis elhangzott a Rácz Károly által sérelmezett kijelentés, akkor az egy paródia részét képezte, ezért nem sértette Terry Black személyiségi jogait, nem volt sértő vagy megalázó.

Dr. Mester Csaba, Terry Black ügyvédje erre reagálva hangsúlyozta: még súlyosabb az ügy megítélése, ha paródiáról van szó, hiszen véleménye szerint művészi eszközök segítségével a tényközlésnél sértőbb kijelentéseket lehet tenni. Az ügyvéd szerint a nem vagyoni kártérítésért kért tízmillió forint nem magas, hiszen az utóbbi időben több politikai botrány robbant ki hasonló meggondolatlan tréfák miatt. Mester Csaba példaként emlegetet Zuschlag János esetét, akinek politikai karrierje kettétört, amikor gúnyolódni mert a holokauszt áldozatain.

Dr. Mester Csaba a tárgyalás során többször hangsúlyozta, hogy leginkább azt sérelmezik, hogy Nacsa Olivér Terry Black személyiségjegyei közül egyedül a homoszexualitást emelte ki paródiájában.

A tárgyaláson megjelent Terry Black, de az alperesek nem voltak jelen. A tárgyalást azért napolták el július 1-re, mert a bíróság feltétlenül szükségesnek tartotta, hogy elhangzott-e és a kérdéses kijelentés. A bíróság szerint azonban a felperes, azaz Rácz Károly dolga a bizonyítás, azaz a műsort tartalmazó videokazetta bemutatása, csak ezután következhet a tanúk meghallgatása. Az Index információi szerint a műsor felvétele a felperesnél van, azt eddig csak taktikai okokból nem mutatta be a bíróságon.