Nem dohányozhat Tom és Jerry

2006.08.23. 10:59
A Magyarországon is fogható Boomerang gyerekcsatorna cenzúrázza a rajzfilmsorozatot, kivágnak minden cigarettát és szivart. A többi Hanna-Barbara klasszikust is átnézik dohányfüst után kutatva.

Tom és Jerry, a két folyton viszálykodó rajzfilmfigura sem dohányozhat már a brit televíziók műsorában - így döntött egy néző panasza nyomán az illetékes brit felügyelet (OFCOM), és a Turner-médiabirodalomhoz tartozó Boomerang gyerekcsatorna már vállalta is, hogy kivágja az inkriminált jeleneteket.

A hatóság egy vizsgálattal kiderítette, hogy Tom, a kandúr több epizódban is dohányzik, de a történetben nem jut kifejezésre a káros szenvedély elítélése.


A rajzfilmklasszikus egyik epizódjában a Texas Tomban például, Tom el akar kápráztatni egy macskalányt azzal, hogy egy kézzel sodor cigarettát, míg egy másikban, ami Teniszbolond címmel jelent meg, Tom ellenfele egy vastag szivart szív a teniszmeccs alatt.

"Megállapítást nyert, hogy a dohányzás a Tom és Jerry sorozatban gyakran stíluselemként szerepel. A sorozat a negyvenes-hatvanas években készült, amikor a cigarettázás még nem volt ennyire vitatott, mint ma. Mai szemmel nézve azonban már magasabb lécet kell átvinni ahhoz, hogy igazolható legyen, ha egy filmben dohányoznak" - szól az OFCOM indoklása.

Megtisztítják

"Egész archívumunkat átnézzük, hogy kivághassuk a nem odaillő jeleneteket" - nyilatkozta Yinka Akindele, a Turner Európa szóvívője, aki hangsúlyozta, hogy a többi klasszikus Hanna-Barbara rajzfilmet, így a Flinstone-családot és a Scooby-Doot is megtisztitják a dohányzástól.

A a Texas Tomban, Tom el akar kápráztatni egy macskalányt azzal, hogy egy kézzel sodor cigarettát, míg a másodikban, ami Teniszbolond címmel jelent meg, Tom ellenfele egy vastag szivart szív a teniszmeccs alatt.

Boomerang Televízió célközönsége a tizennégy év alatti fiatalok, az adó programja, magyar szinkronnal, a hazai kábelszolgáltatók kínálatában is megtalálható.