Magára haragította Malajziát a BBC autós magazinja

2007.04.10. 13:19
Felháborította a malajziai parlamentet az angol Top Gear autós műsor tavalyelőtti felvétele, melyben a műsorvezető a világ legrosszabb autójának nevezi a Perodua Kelisát, majd felrobbantja azt.

Parlamenti ügy lett Malajziában abból, hogy a leginkább Top Gear című autós műsoráról és politikai inkorrektségéről ismert Jeremy Clarkson kalapáccsal szétvert, daruval szétszaggatott, majd dinamittal felrobbantott egy malajziai gyártású Perodua Kelisát. A kisautót - ami a brit piacon a legolcsóbb autó, az alapmodell 4699 font, azaz 1,7 millió forint - emellett bambuszsarut viselő dzsungellakók által összeeszkábált szemétnek nevezte. Abdul Raman Suliman malajziai miniszteri biztos parlamenti felszólalásában egy focizni nem tudó futballkommentátorhoz hasonlította a brit műsorvezetőt.

Nem a világ legrosszabb autója

Jeremy Clarkson 1989-ban kezdte népszerű autós műsorát, melynek 99-ben vége szakadt, majd 2002-ben újraéledt és mára a BBC Two legnézettebb műsorává nőtte ki magát 350 milliós nézettséggel, továbbá Clarkson megkapta érte 2005-ben a nemzetközi Emmyt, a legjobb nem amerikai nem előre megírt showműsorért. Az ominózus robbantós eset egyébként Clarkson tavalyelőtti Heaven and Hell (Menny és pokol) című videóján volt látható.

Suliman szerint Clarkson tettlegességig fajult markáns véleményével ellentétben, a Kelisa egyáltalán nem a világ legrosszabb autója, hiszen hazájában 2001 óta 161 ezret adtak el belőle, főként dolgozó fiataloknak, valamint közel 8 ezret exportáltak is, melynek 31 százalékát Nagy Britanniába, ahonnan még semmi panasz nem érkezett vele kapcsolatban, sőt, tavaly az Egyesült Államokban a Kelisát egy autóforgalmazó cég az év legjobb "kompakt" termékének választotta. Utóbbi tény valószínüleg hidegen hagyja Clarksont, aki a Katrina hurrikán kapcsán a legtöbb amerikait egyszerűen két lábra emelkedésre alkalmatlan baromnak nevezte.

A kisautót illetően egyébként kevésbé lesújtó vélemények is születtek, az Independent autós újságírója, James Ruppert szerint a Perodua Kelisa, szervókormányával, elektronikus ablakemelőjével és fűtött hátsó ablakával városi autókázáshoz kifejezetten kellemes.