A száz legnagyobb nyalás

2004.12.07. 11:50
Voltak és vannak elvetélt kísérletek az úgynevezett hangos könyvvel, de az eddigi vállalkozók tévúton jártak: üssék fel a Manager Magazin a Száz leggazdagabb című mellékletét és meg fognak süketülni a hangos cuppogástól.
Egy nyomtatott terméknél - legyen az könyv, folyóirat, magazin, prospektus vagy bármi más - az a jó, ha önmagáért beszél. (Cuppog.) A Száz leggazdagabb esetében azonban nem lehet eltekinteni attól, hogy a kiadvány tavaly még a Magyar Hírlap kiadójánál, a Száz leggazdagabb magyar címen jelent meg. A Ringier aztán megszüntette a Hírlapot, a toplistát készítő munkatárs pedig átvitte az anyagot a Manager magazinhoz, hogy ott, szinte változatlan formában és tartalommal jelenjen meg. Csak azért nem fogadnánk nagy összegbe, hogy a Ringier perelni fog, mert a Száz leggazdagabb magyar maga is erősen koppintásízű brosúra volt, a mintakép pedig - hogy, hogy nem - a németországi Manager magazin.

De most már üssük fel magát a kedden megjelenő magyar Manager-féle listát.

A 20 leggazdagabb magyar
Manager Magazin - 2004
01. Széles Gábor 50*
01. Demján Sándor 50
03. Várszegi Gábor 40
04. Leisztinger Tamás 37
05. Dr. Csányi Sándor 30
05. Veres Tibor 30
07. Nagy Elek 27
08. Bige László Tibor 25
09. Wáberer György 23
10. Lakatos Péter 17
10. Sinkó Ottó 17
12. Tolnay Lajos 16,5
13. Futó Péter 16
14. Erdős Ákos 15
14. Kovács Gábor 15
14. Kristyán Judit 15
14. Szeremley Huba 15
18. Petrusz Béla 12,5
18. Bakonyi Árpád 12,5
20. Temesfői istván 12,1
* milliárd forint
Az anyag főszerkesztői beköszöntővel indul, ami amúgy is kedvenc műfajunk, ezúttal azonban az egész kiadvány messze legszórakoztatóbb fejezete. Kertész György ugyanis megpróbálta értekező prózában rekonstruálni a tudod mit nyuszika, baszd meg a porszívódat végződésű viccet, amennyiben az írás lényegében arról szól, hogy nem, ők tényleg nem lopták az anyagot a listához.

Nálunk tényleg nincs jóindulatúbb és naivabb ember, így hiszünk Kertésznek, akkor viszont nem értjük, mit keresnek az olyan utalások a szövegben, mint hogy közülük hárman megtalálhatók a jelenlegi Top 100-ban és az előző két rangsorban is, nem beszélve arról, hogy a 100 leggazdagabb magyar listáját eddig mindkét alkalommal vezető Várszegi Gábor. Egy kákán is csomót kereső revolverújságíró biztos lenne benne, hogy a szerző rég megírta az anyagot, aztán egy az egyben átvitte a másik kiadóhoz.

Pénz és májbaj

Bár ez a lista ugye nem folytatása annak a listának, az egyszerűség kedvéért mégis úgy teszünk, mintha. Eszerint néhány alapvető változást észleltünk a leggazdagabb magyarok enklávéjában. Egyrészt már nem az örökös bajnok Várszegi Gábor az első, hanem a Széles "Videoton" Gábor-Demján "Turkálóból öltözöm" Sándor tandem 50-50 milliárdos becsült vagyonnal. Másrészt míg tavaly az a jóleső kép alakulhatott ki a plebejus olvasóban, hogy a magyar sokmilliárdosok rémisztően nagyfejű, erőszakos állú középkorú férfiak vagy progmatos külsejű, sápatag fiatalemberek, az idén az vált mindennél világosabbá, hogy a vagyon nemhogy nem boldogít, hanem súlyos depressziót és májbajt okoz, az arcot pedig a Sírhant Művek mellékszereplőinek fejéhez teszi hasonlatossá.

Depis gazdagok

A 20 leggazdagabb magyar
Magyar Hírlap - 2003
01. Várszegi Gábor 46*
02. Demján Sándor 45
03. Leisztinger Tamás 35
04. Széles Gábor 32
05. Veres Tibor 30
06. Nagy Elek 27
07. Bige László Tibor 22
08. Wáberer György 20
09. Dr. Csányi Sándor 17
10. Tolnay Lajos 16,5
11. Erdős Ákos 15
12. Kovács Gábor 15
13. Kristyán Judit 15
14. Szeremley Huba 15
15. Futó Péter 13,5
16. Lakatos Péter 12
17. Sinkó Ottó 12
18. Béres család 10
19. Tamás István 10
20. Temesfői istván 10
* milliárd forint
Széles Gábor mondjuk pont mosolyog, de a holtversenyes bajnok Demján már úgy néz, mint az egyszeri szocialista, aki határon túli magyart talált a palacsintában. Ha Várszegi Gábor az új Ady Endre, akkor Leisztinger Tamás maga Tóth Árpád, tüdőszűrés után, zokogó roham előtt. Csányi "OTP" Sándor mokány férfi, jól összeszorítja az állkapcsát, de mindjárt kibuggyannak a könnyei. Veres "Wallis" Tibor a jelek szerint nem trendkövető, így kis híján mosolyog, Nagy Elek sampongyűlölő Vegyépszer-vezért viszont akkor sikerült lekapni, amikor éppen arra gondolt, hogy hat éve meghalt a fodrászom, inkább hagyom rasztásodni. Az egyetlen üdítő kivétel Wáberer György szállítmányozó, aki pont úgy vigyorog, ahogy elvárjuk valakitől, akinek 1500 kamionja van.

Csattogó nyelvek

Pedig igazán örülhetnének a leggazdagabbak: már a hírlapos toplista sem volt a keménytökűség csúcsa, ilyen vérlázító PR-szövegeket viszont, mint ebben a brosúrában, régen olvastunk. Demján Sándor például valósággal megbabonázta a szerzőket, akik ki merik jelenteni, hogy ezt az úttörő munkát, a befektetői bátorságot és kiváló minőségű ingatlanfejlesztést ismerte el a szlovák kormány az egyik legnagyobb külföldinek adományozható kitüntetéssel . Nem is csoda, hiszen hősünk az a magyar nagyvállalkozó, aki komoly hazai és nemzetközi figyelmet, magas elismeréseket kapott városfejlesztő, térségátalakító tevékenységéért. A 100 leggazdagabb nem hagyja magát befolyásolni a tényektől: bár már maga Demján sem állítja, hogy tervezett etyeki filmstúdiója a világ legnagyobbja lenne, kiadványunk kitart emellett. Ezek után nem meglepő, hogy Demján pozsonyi plázája rendkívül népszerű. Ja, és a szövegben elrejtettek egy konkrét kis reklámblokkot a mester most épülő budaörsi gigalakóparkjáról.

A szerzők másik kedvence Csányi Sándor OTP-vezér (30 milliárd forint), aki a jó gazda gondosságával jár el magánbefektetéseinél is, de munkahelyén is, ami olyan teljesítményre volt képes a Csányi-érában, amelyre az egész régióban nincs példa. Az ilyen kiadványtól némileg szokatlan hozsannázásból minden ótépésnek kijut, Spéder Zoltán alelnök-vezérigazgató-helyettes (8 milliárd forint) például precíz, pontos, a munkáját legkomolyabban veszi, teljesítőképességének a határát állandóan teszteli. És - talán a legfontosabb - a csúcson is a kihívásokat keresi. Wolf László vezér-helyettest (3,4 milliárd) - ki nem találnák - az egyik legtehetségesebb fiatal bankárnak tartják.

Ringier vs. Spiegel
A Magyar Hírlap korábbi kiadója, a svájci Ringier kiadó a napilap megszüntetése előtt és után többször is leszögezte, hogy megtartja a kiadványokat (100 leggazdagabb magyar, 50 legsikeresebb fiatal). Sőt, a Top 100 leggazdagabb emberről szóló újságot a jövőben is kiadja. Számításaikat azonban keresztülhúzta, hogy a Spiegel-csoporthoz tartozó Manager Magazin az Első száz 2004-ben címmel összeállítást közöl a legvagyonosabb magyarokról. Ráadásul a Manager Magazin azt a Szakonyi Pétert kérte fel a kiadvány összeállítására, aki az egykori Magyar Hírlap munkatársaként a Ringier termékén dolgozott, és az eddigi két top 100 összeállításában szerzett tapasztalata alapján vállalta el az anyaggyűjtést és a szerkesztést. Dzindzisz Magdalena
A lista lenti régióiban vegetáló pórnép nem mindig kap ilyen jelzőket, kivéve néhány csókost. S. Nagy Sándor (4 milliárd) Mamut üzletközpontja például méltán lett a budapestiek kedvenc tartózkodási helye, a Gyárfás Tamás (3,1 milliárd) vezetése alatt álló, idén tizenöt éves Nap-kelte az év 365 napján messze felülmúlja az országos kereskedelmi adókat.

Milliárdos baloldal

A stilisztikai élvezkedés után pár szó a listáról. A lista élén a legnagyobb vesztes Várszegi Gábor, aki egy év alatt 4 milliárdot bukott a szerzők szerint, így a leggazdagabból szerény bronzérmes lett. Ezzel együtt úgy tűnik, az igazi mágnások klubjába nem könnyű bekerülni, a Top 10-ben ugyanazok az általában szomorú fejek láthatók, mint tavaly a Hírlapnál. Pontosabban két új arc akad, a videotonos Sinkó Ottó, akit a cég jó eredményei a 17.-ről a holtversenyes 10. helyre reptettek és az ugyanebben a cégben tulajdonos Lakatos Péter, szintén 17 milliárd forinttal. A Top 20 is szinte ugyanaz, mint tavaly, új arc az alumíniumiparban érdekelt Petrusz Béla a 18. helyen 12,5 milliárddal, míg az egykor dunaholdingos Tamás István magánvagyonának nagy részét egy alapítványra testálta, így a húszadik helyről a századikra esett vissza. Ha Ön nőnemű, jobb nem reménykedni: a százas listán idén már csak két nő található, mindketten a meggyilkolt Fenyő János vagyonára alapozva kerültek be a szupergazdagok körébe, ugyanis egyikük az özvegye, a másikuk pedig egykori közvetlen munkatársa. Magyar különlegesség, hogy listán csak baloldali politikusok szerepelnek. Az összeállítók becslése szerint a legvagyonosabb magyar politikus az MSZP frakciójában ülő szociáldemokrata elnök, Kapolyi László 4,5 milliárddal. Gyurcsány miniszterelnök vagyona hiába nőtt 300 millióval, a hatvanadikról visszaesett a hetvenedik helyre, Kóka gazdasági miniszter pedig 100 milliót javítva a 93.-ról a 97. helyre csúszott vissza.