Judit
2 °C
7 °C

Reménykufárok

2001.02.28. 13:31
Előző írásunkban az Ufómagazin cikkeivel foglalkoztunk; a puhafedeles kamaszmesének is zavaros, ám valóságként bemutatott koholmányokkal. Ez csak megvetésre méltó, most azonban az újság hirdetései kerülnek sorra: hogyan adjunk el üveggyöngyöket beteg embereknek, sok pénzért és a gyógyulás reményével? Rontáslevétel, gyógyító érme, szerelmi kötés - az alvilág árulja a mennybe szóló jegyeket.
Alvilág alatt természetesen nem gengsztereket kell érteni, csak olyan embereket, akik sikeresen megszabadultak bizonyos erkölcsi gátlásoktól, amelyek pedig néha még jól jönnének a civilizációnak. Vannak a kereskedelemben konvenciók: mindenki tudja, hogy a reklámok jó esetben is csak közelítik a valóságot, és a frenetikusan egyedülálló új üdítőitalok csupán új mesterséges aromákat tartalmaznak - tüzes fiatal lányokat nem. Nyilvánvaló, hogy a beszámítható polgárok többsége az Ufómagazin hirdetésein is dülledt szemekkel hahotázik, egy részüknek viszont hivataluknál fogva kötelességük lenne elgondolkodni azon: miért szabad mindezt?

Válogassunk a termékek és szolgáltatások közül a teljesség igénye nélkül! Érdekes portéka a Harasztosi-féle Gyógyító Érme. Így, nagy kezdőbetűkkel, mint egy fantasyjáték valamely varázstárgya - merthogy körülbelül annyit ér. Csak épp ezt a való életben kellene használni, gyógyításra. Az érme kozmikus energiával van feltöltve, ami nyilván bevett módja a gyógykezelésnek, főleg ha reményvesztett, utolsó szalmaszálba kapaszkodó beteg emberekből akarunk kifacsarni 4000 forintot.

Az Egely-féle hőmérő
Ennél is figyelemreméltóbb a mágikus szerencsepatkó, amely ,,varázserejét a kézi kovácsolás során nyeri", és boldog tulajdonosának zsákban hozza a szerencsét, valamint a meleget. Nem probléma az sem, ha elrontott mágiától szenvedünk: ,,rendbehozzuk" - állítja egy reklám. Ugyanezen az oldalon fordíthatjuk vissza elhidegülő párunkat a ,,szerelmi kötés" szabványosított technológiájával. Vitalitásunkat az Egely-kerékkel mérhetjük meg, ám jó, ha tudjuk, hogy a kerék a hőáramlástól forog, nem a vitalitástól, a fluidumtól meg a kozmikus energiától. Így aztán egy öreg villanyvasaló életereje bárkiénél magasabb. Ára mintegy 15000 forint; de ha már van otthon hőmérő, akkor használjuk azt. Természetesen válogathatunk a különféle jósdák és páncéltörő kártyavetők közül. Biztos ami biztos, dr. Szilágyi Mária pszichológus is rendelkezésünkre áll, ha végképp elrontanánk a varázslatot.

Mi a probléma mindezzel? Hogy valós igényt elégít ki, az nem vitás, hiszen ezek a termékek régóta piacon vannak, az Ufómagazinnal együtt. Persze valós igényt szolgálnak ki a heroindílerek is - és ez az analógia nem a fantázia eredménye. A ,,nép ópiuma" kifejezés tulajdonképpen sohasem vesztett érvényességéből, csak az általa jelölt dolgok változnak. Mások érzelmi és szellemi nyomorúságán jócskán lehet keresni. Csak két apró gond van ezekkel a csodákkal. Az első nyilvánvaló: beteg, kiszolgáltatott emberek kábítása folyik itt, s az eladásra szánt termékek és szolgáltatások úgy vannak megtervezve, hogy a sajnálatosan tudatlan vagy a halál elől menekülő embertársaink legalább egy napra becsaphassák magukat velük. Ez az a jellemzője ennek a biznisznek, amiért egy ideális társadalom először is betiltaná azt, mellékbüntetésként pedig művelőit önmaguk állandó szembeköpkörészésére kötelezné.

Boszorkányok nincsenek, de kereskednek
A másik, hogy semmiféle garancia nem tartozik hozzájuk: Gyurcsok József telefonkuruzsló általában azzal förmed kételkedő vagy gyógyulni nem hajlandó pácienseire, hogy ,,ha maga nem hisz benne, én sem tudok segíteni!" Ha jótállás nincsen - márpedig mérhető eredmények nélkül nem is lehet - az annyit jelent, bármit el lehet adni bármilyen kötelezettség nélkül. Ezt a jogot a parabizniszen kívül csak a szoftveripar (és az egyházak) vívták ki maguknak, de szomorú, hogy egy-két kellően szégyentelen varázsló is elérheti megtűrését, holott az orvostudomány konkurenseiként lépnek fel. Éppen ez teszi őket nemcsak erkölcsileg, de fizikailag is veszélyessé: ahogy az ősmagyar csillagrombolók prófétái a tudományos szkepszis ellen rúgkapálnak, az ufóenergiával szervi bajokat ,,kezelő" sarlatánok a hivatalos gyógyászattal szállnak harcba. Beláthatatlanul veszedelmes, ha a szegény ördögök előbb kérik a gazdag ördöngősök segítségét, mint az orvosi beavatkozást. És ez az a veszély, amivel szemben egy tökéletlen törvénykezésnek is illene felemelnie a szavát: boszorkányok pedig nincsenek - tehát ne is praktizáljanak!

Itt azonban megtorpan kissé a purista lendület. Nehéz ma felmérni, mi a veszélyesebb: a rákbetegeken élősködő varázsparaziták vérszívása vagy a spirituális tevékenységek központi szabályozása. Mindenesetre érdemes lenne feltérképezni és megvitatni a jelen helyzetet, aztán legalább valamiféle önszabályozásig eljutni. Ismerve a piac szereplőinek kegyetlen üzleti harcát, ez a jövő álma lehet.

Meg kell jegyezni, hogy a fentiek nem elsősorban az Ufómagazint minősítik. Az impresszum szerint a hirdetések tartalmáért a lap nem vállal felelősséget. De hadd tegyük hozzá, hogy a gyógyérme, a szerencsepatkó és a többi abszurditás a kiadó könyvesboltjában kapható. Ez volt az ingyenreklám, kedves olvasó: köszönje magának, ha nem vásárol.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?