Brazília-Horvátország nyerte eddig a világbajnokságot

2006.06.16. 11:03
Argentína és Elefántcsontpart mérkőzése kikapott egy misztikus régészkrimitől, már ha nem vesszük figyelembe, hogy sokan szórakozóhelyeken nézték a meccset. A foci-vb nézettsége.

A foci-vb eddigi meccsei közül a Brazília-Horvátország mérkőzést nézték a legtöbben, az összecsapást az AGB Nielsen elektronikus nézettségmérési rendszeréből nyert adatok szerint 1 77 3854 szurkolták végig. A második a Németország-Lengyelország mérkőzés lett 1 563 864 nézővel, míg a harmadik legnézettebb mérkőzés az Angola-Portugália volt, amit 1 431 077-an izgultak végig a tévé előtt ülve.

A három legnézettebb meccs mindegyike főműsoridőben, azaz este nyolc óra után kezdődött. A késő délután, öt óra után kezdődő meccsek közül a Németország- Costa Ricára voltak a legtöbben kíváncsiak, ezt 1 232 033-an látták, míg a legnépszerűbb kora délutáni meccs a Szerbia-Hollandia lett, ami 1 177 143embert ültetett munkaidőben a tévék elé.

Kocsmában nézik

A foci-vb eddigi meccsei rendre megverték a Tv2 ellenük kiállított műsorait, ez alól csak az Argentína-Elefántcsontpart és a Franciaország-Svájc mérkőzések jelentenek kivételt. Az elefántcsontpartiak mérkőzését például a Hetedik Tekercs című misztikus krimi szorongatta meg, a franciák és svájciak összecsapását pedig a Hetedik mennyország és a Tények győzte le, bár a reklámozók szempontjából fontos 18-49 év közötti korosztályban azért már a meccs volt az erősebb.

Ráadásul nem árt megjegyezni, hogy a nagy sportesemények nézettségének mérésére csak korlátozottan alkalmas az AGB Nielsen jelenlegi rendszere, mivel a mérkőzéseket sokan szórakozóhelyeken, szabadtéri kivetítők előtt kísérik figyelemmel. Felmérések szerint a nyilvános helyen tévét nézők aránya az olimpiák és kiemelt jelentőségű világbajnokságok alatt elérheti akár a 10-15 százalékot is.